Hyvä ja laadukas hoito omassa kodissa

Suurin osa ikääntyneistä haluaa asua omassa kodissaan niin pitkään kuin mahdollista. Tämä olisi myös mahdollistettava siten, että hoito on laadukasta. Laadukas hoito kotihoidossa tarkoittaa sitä, että hoitajat olisivat mahdollisimman samoja ja tuntisivat asiakkaat, heillä olisi riittävästi aikaa paneutua asiakkaan asioihin. Asiat tulisivat hoidettua mahdollisimman hyvin ja mieluusti yhdellä kertaa. Kotihoitoon panostaminen on paitsi inhimillistä, myös taloudellista.

Hoitajat väsyvät kiireeseen ja siihen, etteivät he ehdi tehdä työtä oman etiikkansa mukaisesti

Tämä ei valitettavasti ole kotihoidon arkea tällä hetkellä, ei yksityisellä eikä varsinkaan julkisella puolella. Hoitajat vaihtuvat tiuhaan tahtiin, heillä ei ole mahdollisuutta oppia tuntemaan asiakkaita eikä riittävästi aikaa asiakkaan asioiden hoitamiseen. Kotihoidossa tapahtuu aina yllätyksiä, joiden hoitaminen vie aikaa. Tätä aikaa ei nyt päivään ole ohjelmoitu, kuten ei välttämättä edes siirtymäaikoja asiakkaalta toiselle.  Hoitajat väsyvät kiireeseen ja siihen, etteivät he ehdi tehdä työtä oman etiikkansa mukaisesti. He vaihtavat alaa. Ikääntynyt ei saa ansaitsemaansa laadukasta hoitoa.

Asia on kuitenkin mahdollista muuttaa. Tähän tarvitaan toki hoitajia, mutta työnjaon kehittämisellä pystytään helpottamaan hoitajien kuormitusta. Olin terveydenhoitajaksi valmistuttuani töissä kaksi vuotta Oslon kotihoidossa Norjassa, jossa kärsittiin valtavasta työvoimapulasta jo 2000-luvun vaihteessa. Hoitajia rekrytoitiin joka puolelta maailmaa ja työnjako oli pitkälle kehitetty. Tästä voimme ottaa oppia. Suomessa ei olla vielä nähty, mitä todellinen hoitajapula on, mutta nyt olemme sen kynnyksellä ja on aika reagoida.

Muita kehittämisen kohtia kotihoidossa ovat johtaminen ja omaan työhönsä vaikuttamisen mahdollisuudet

Lähes 20 vuotta ikääntyneiden kotihoidossa työskennelleenä asia on minulle erittäin läheinen. Muita kehittämisen kohtia kotihoidossa ovat johtaminen ja omaan työhönsä vaikuttamisen mahdollisuudet. Kun hoitajat pystyvät itse osallistumaan työn suunnitteluun, lisää se hyvinvointia. Kun johtaminen on oikeudenmukaista, voivat myös hoitajat hyvin. Ja kun vielä työn arvostus ja sen mukainen palkkaus saadaan kohdilleen, on meillä kaikki edellytykset sille, että kotihoito saadaan siihen kuntoon, missä sen pitäisi olla. Näin ikääntyneemme saavat sitä palvelua, jonka he tarvitsevat ja ansaitsevat. Hyvää laadukasta hoitoa omassa kodissaan.

Sirkku Hildén

45-vuotias terveydenhoitaja Lahdesta Lue lisää ehdokkaasta

Heikomman puolella oleva optimisti

Sirkku Hildén on sote-asioiden suvereeni osaaja, mutta myös paljon muuta: joustava kehittäjä, kotiseudun väkevä puolustaja sekä laulava popkorniahmatti. Mitkä ovat sinulle tärkeimmät asiat politiikan...

Turvallisen Suomen tekijä

Kansanedustaja Mika Kari kertoo, että me kaikki kohtaamme elämässämme tilanteita, joista emme selviä yksin. Siksi hänestä on tärkeää rakentaa yhdessä kaikille turvallista Suomea. Olkoon...

Tutustu ehdokkaisiin

Mika Kari

Hyvä Päijät-Häme

Lue lisää

Sirkku Hildén

45-vuotias terveydenhoitaja Lahdesta

Lue lisää