Hyvä Lahti rakennetaan vain yhteistyöllä

Lahden politiikassa pitkään vaikuttanut demarien valtuustoryhmän puheenjohtaja Pekka Komu muistuttaa, että näissä vaaleissa kannattaa äänestää. Nyt päätetään lahtelaisten kannalta tärkeistä asioista: miten kaupunkia johdetaan tai työllisyyttä ja elinvoimaa parannetaan.

Pekka Komu istuu alas ja ottaa siemauksen kahvia. Kulunut valtuustokausi on loppusuoralla. Lahti on saanut oman yliopiston ja voittanut Euroopan ympäristöpääkaupunki -tittelin. Silti kaikki ei näytä hyvältä. Komu on huolissaan populismin ja yhteistyökyvyttömyyden lisääntymisestä juuri silloin kuin sitä tarvittaisiin eniten: koronan jälkeisten vahinkojen korjaamisessa ja yhteisen tulevaisuuden rakentamisessa.

”Nyt eletään Lahden tulevaisuuden kannalta ratkaisevia hetkiä. Osaammeko toisaalta korjata koronan aiheuttamat vahingot, kuten vaikutukset lapsiin, nuoriin ja yrityksiin, ja toisaalta hyödyntää sen, miten korona on muokannut maailmaa”, Komu pohtii vakavana.

Tähän pohdintaan saadaan vastauksia vain yhteistyöstä. Komu toteaa tuskastuneena, että politiikassa kielenkäyttö on koventunut ja käyttäytyminen erityisesti somessa on toisinaan luokatonta. ”Olen huolissani siitä, jos faktoilla ja tutkimustiedolla ei ole enää merkitystä – ja jos politiikkaa tehdään enemmän kuulo- ja huhupuheiden perusteella kuin oikeasti perehtymällä asioihin. Populismilla haetaan helppoja ja nopeita ratkaisuja vaikeisiin kysymyksiin”, Komu summaa ajatuksiaan.

Yhteisillä päätöksillä koronasta kohti parempia aikoja

Kaikki ehdokkaat eivät aina muista, että jo heti vaalipäivää seuraavana päivänä tulee olla valmis toteuttamaan ajamiaan asioita. Komu muistuttaa, ettei mikään puolue voi vain sanella muille, mitä tehdään.

”Puolueiden sitoutuminen ympäristökaupunkistrategiaan mahdollisti Euroopan ympäristöpääkaupunki-tittelin. Ilman yhteistä tahtoa se olisi ollut mahdotonta. Politiikkaa kannattaa ajatella sitä kautta, mikä voima meillä on, kun sovimme asioista yhdessä”, Komu sanoo.

Tätä poliittista voimaa testataan jo hyvin pian. Seuraavaksi valtuustoryhmien tulisi sopia Lahden korona-exitistä. ”Yhteistyötä ei tehdä vain yhteistyön itsensä takia, vaan asioiden ja ihmisten eduksi”, Pekka Komu muistuttaa.

Olen huolissani siitä, jos faktoilla ja tutkimustiedolla ei ole enää merkitystä – ja jos politiikkaa tehdään enemmän kuulo- ja huhupuheiden perusteella kuin oikeasti perehtymällä asioihin.

Kaupungin strategiassa ja valtuustosopimuksessa päätetään isoista linjoista

Komu pitää tärkeänä, että isoista asioista sovitaan valtuustoryhmien kesken. Lahtelaisen elämän kannalta valtuuston kolme merkittävintä päätöstä ovat kaupungin strategia, valtuustosopimus ja talousarvio.

Juuri heti vaalien jälkeen solmittava valtuustosopimus ilmaisee valtuutettujen näkemyksen vaalikauden tärkeimmistä tavoitteista. Komu painottaa, että seuraavalla vaalikaudella on tehtävä muutoksia. ”Työllisyyden ja elinvoiman parantamiseksi on tehtävä hartiavoimin töitä. Kaikki kivet on käännettävä, jotta kaupungin työllisyyttä saadaan parannettua”, hän summaa.

Komun mielestä valtuuston on haettava tehokkaampia ratkaisuja myös päihdeongelman hoitoon. ”Siinäkään ei ole mitään yksinkertaisia taikatemppuja olemassa. On saatava niin sote, sivistystoimi, kolmas sektori kuin poliisikin toimimaan entistä paremmin yhdessä – kaupungin johdolla”, Komu toteaa vakavana.

Komu korostaa kaiken tämän olevan edessä vaalien jälkeen. Siksi kaupunkilaisten kannattaa äänestää sellaisia ehdokkaita ja puolueita, jotka sitoutuvat yhteistyöhön ja pitkäjänteiseen politiikantekoon. ”Ratkaisu uhkiin on äänestäjän käsissä.”, valtuustoryhmän puheenjohtaja päättää. Kahvikuppi on siemailtu tyhjäksi juttelun lomassa, on aika ryhtyä tekoihin.

Heikomman puolella oleva optimisti

Sirkku Hildén on sote-asioiden suvereeni osaaja, mutta myös paljon muuta: joustava kehittäjä, kotiseudun väkevä puolustaja sekä laulava popkorniahmatti. Mitkä ovat sinulle tärkeimmät asiat politiikan...

Turvallisen Suomen tekijä

Kansanedustaja Mika Kari kertoo, että me kaikki kohtaamme elämässämme tilanteita, joista emme selviä yksin. Siksi hänestä on tärkeää rakentaa yhdessä kaikille turvallista Suomea. Olkoon...

Tutustu ehdokkaisiin

Mika Kari

Hyvä Päijät-Häme

Lue lisää

Sirkku Hildén

45-vuotias terveydenhoitaja Lahdesta

Lue lisää