Hyvä Lahti rakennetaan vain yhteistyöllä

Lahden politiikassa pitkään vaikuttanut demarien valtuustoryhmän puheenjohtaja Pekka Komu muistuttaa, että näissä vaaleissa kannattaa äänestää. Nyt päätetään lahtelaisten kannalta tärkeistä asioista: miten kaupunkia johdetaan tai työllisyyttä ja elinvoimaa parannetaan.

Pekka Komu istuu alas ja ottaa siemauksen kahvia. Kulunut valtuustokausi on loppusuoralla. Lahti on saanut oman yliopiston ja voittanut Euroopan ympäristöpääkaupunki -tittelin. Silti kaikki ei näytä hyvältä. Komu on huolissaan populismin ja yhteistyökyvyttömyyden lisääntymisestä juuri silloin kuin sitä tarvittaisiin eniten: koronan jälkeisten vahinkojen korjaamisessa ja yhteisen tulevaisuuden rakentamisessa.

”Nyt eletään Lahden tulevaisuuden kannalta ratkaisevia hetkiä. Osaammeko toisaalta korjata koronan aiheuttamat vahingot, kuten vaikutukset lapsiin, nuoriin ja yrityksiin, ja toisaalta hyödyntää sen, miten korona on muokannut maailmaa”, Komu pohtii vakavana.

Tähän pohdintaan saadaan vastauksia vain yhteistyöstä. Komu toteaa tuskastuneena, että politiikassa kielenkäyttö on koventunut ja käyttäytyminen erityisesti somessa on toisinaan luokatonta. ”Olen huolissani siitä, jos faktoilla ja tutkimustiedolla ei ole enää merkitystä – ja jos politiikkaa tehdään enemmän kuulo- ja huhupuheiden perusteella kuin oikeasti perehtymällä asioihin. Populismilla haetaan helppoja ja nopeita ratkaisuja vaikeisiin kysymyksiin”, Komu summaa ajatuksiaan.

Yhteisillä päätöksillä koronasta kohti parempia aikoja

Kaikki ehdokkaat eivät aina muista, että jo heti vaalipäivää seuraavana päivänä tulee olla valmis toteuttamaan ajamiaan asioita. Komu muistuttaa, ettei mikään puolue voi vain sanella muille, mitä tehdään.

”Puolueiden sitoutuminen ympäristökaupunkistrategiaan mahdollisti Euroopan ympäristöpääkaupunki-tittelin. Ilman yhteistä tahtoa se olisi ollut mahdotonta. Politiikkaa kannattaa ajatella sitä kautta, mikä voima meillä on, kun sovimme asioista yhdessä”, Komu sanoo.

Tätä poliittista voimaa testataan jo hyvin pian. Seuraavaksi valtuustoryhmien tulisi sopia Lahden korona-exitistä. ”Yhteistyötä ei tehdä vain yhteistyön itsensä takia, vaan asioiden ja ihmisten eduksi”, Pekka Komu muistuttaa.

Olen huolissani siitä, jos faktoilla ja tutkimustiedolla ei ole enää merkitystä – ja jos politiikkaa tehdään enemmän kuulo- ja huhupuheiden perusteella kuin oikeasti perehtymällä asioihin.

Kaupungin strategiassa ja valtuustosopimuksessa päätetään isoista linjoista

Komu pitää tärkeänä, että isoista asioista sovitaan valtuustoryhmien kesken. Lahtelaisen elämän kannalta valtuuston kolme merkittävintä päätöstä ovat kaupungin strategia, valtuustosopimus ja talousarvio.

Juuri heti vaalien jälkeen solmittava valtuustosopimus ilmaisee valtuutettujen näkemyksen vaalikauden tärkeimmistä tavoitteista. Komu painottaa, että seuraavalla vaalikaudella on tehtävä muutoksia. ”Työllisyyden ja elinvoiman parantamiseksi on tehtävä hartiavoimin töitä. Kaikki kivet on käännettävä, jotta kaupungin työllisyyttä saadaan parannettua”, hän summaa.

Komun mielestä valtuuston on haettava tehokkaampia ratkaisuja myös päihdeongelman hoitoon. ”Siinäkään ei ole mitään yksinkertaisia taikatemppuja olemassa. On saatava niin sote, sivistystoimi, kolmas sektori kuin poliisikin toimimaan entistä paremmin yhdessä – kaupungin johdolla”, Komu toteaa vakavana.

Komu korostaa kaiken tämän olevan edessä vaalien jälkeen. Siksi kaupunkilaisten kannattaa äänestää sellaisia ehdokkaita ja puolueita, jotka sitoutuvat yhteistyöhön ja pitkäjänteiseen politiikantekoon. ”Ratkaisu uhkiin on äänestäjän käsissä.”, valtuustoryhmän puheenjohtaja päättää. Kahvikuppi on siemailtu tyhjäksi juttelun lomassa, on aika ryhtyä tekoihin.

Pekka Komu

Olen SDP:n valtuustoryhmän pj. ja ammatiltani liiketoimintakehittäjä. Lue lisää ehdokkaasta

Koronan jälkeinen Lahti tarvitsee reiluja ja edistyksellisiä rakentajia – meitä demareita

Ensimmäiset kuntavaalien äänestyslipukkeet leimataan tänään. Lahtelaiset käyvät vaaliuurnille poikkeuksellisessa tilanteessa raskaan koronavuoden jälkeen. Ilmassa on kuitenkin jo toivoa paremmasta –  normaalimmasta kesästä ja yhteiskunnan...

Nuorten maksuton ehkäisy on sukupolvikysymys

Poliittinen ristiveto jatkuu koskien maksuttoman ehkäisyn tarjoamista jokaiselle alle 25-vuotiaalle päijät-hämäläiselle. Viimeisimmässä asian käsittelyn käänteessä Lahden kaupunginhallitus päätti oikeistopuolueiden esityksestä muuttaa Lahden kantaa asiaa...

Liikunnan edistäminen Lahdessa

Lahti tunnetaan urheilukaupunkina. Maineen ovat tuoneet ennen kaikkea isot talviurheilutapahtumat useine maailmanmestaruuskisoineen pohjoismaisissa hiihtolajeissa. Mainetta ovat tuoneet tietenkin myös Salppurin kisat, jotka WC -statuksineen...

Tutustu ehdokkaisiin

Kimi Uosukainen

25-vuotias opiskelija, sivistyslautakunnan jäsen ja Työväenyhdistyksen pj

Lue lisää

Heikki Haaraoja

Heikki Haaraoja. Liikuntapaikkamestari, jalkapallovalmentaja, pienyrittäjä

Lue lisää

Heikki Moilanen

Pitkäjänteistä päätöksentekoa

Lue lisää

Inga-Maija Hyppölä

Aktiivinen ikäihmisten puolesta puhuja. Liikuntaa ja eri muodoissa kulttuuria harrastava mummo.

Lue lisää

Janne Nurminen

Olen uusille asioille avoin ja muutosta pelkäämätön.

Lue lisää

Janne Virtanen

Lahtelainen lääkäri

Lue lisää

Jetta Laakso

Työtä pelkäämätön ja vastuuntuntoinen vaikuttajanainen Nastolasta

Lue lisää

Johanna Tuliainen

Johanna on kasvatus- ja ohjausalan lehtori, erityslapsen äiti.

Lue lisää

Antti Toijanaho

Lahtelainen aktiivinen yhdistystoimija, varatyösuojeluvaltuutettu

Lue lisää

Marjut Hakala

Perushoitaja, pääluottamusmies

Lue lisää

Mika Kari

Hyvä Lahti

Lue lisää

Minna Lampinen

3 lapsen äiti, sosionomiopiskelija ja Lahden kaupunginvaltuutettu.

Lue lisää

Neea Similä

Tekniikkaa ja taloutta sopivassa suhteessa

Lue lisää

Pekka Komu

Olen SDP:n valtuustoryhmän pj. ja ammatiltani liiketoimintakehittäjä.

Lue lisää

Pertti Vartiainen

Liikunnanopettaja, nyt yrittäjä. Koulutuksen ammattilainen ja Kisapuisto-aktivisti.

Lue lisää

Reijo Toroskainen

Olen Reijo 52 vuotta

Lue lisää

Roosa Rusanen

27-vuotias, pian kahden lapsen äiti Nastolasta.

Lue lisää

Sami Korkiakoski

Sami Korkiakoski - ruohonjuuritason ihmisyyttä!

Lue lisää

Sara Etola

Lahtelainen 33-vuotias kahden pienen lapsen äiti

Lue lisää

Seppo Koskinen

Olen entinen leipuri, pitkä kokemus kuntapolitiikasta, ihminen ihmisten asialla.

Lue lisää

Sirkku Hildén

44 vuotias äiti, terveydenhoitaja ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja

Lue lisää

Susanna Soppi

Mukana, sydämellä.

Lue lisää

Venla Räty

Venla Räty, nuorten, vanhusten ja yrittäjien asialla

Lue lisää

Ville Kirkonpelto

Terveydenhuollon ja johtamisen asiantuntija

Lue lisää

Maria Mäkynen

32-vuotias koulutuksen asiantuntija, sivistyslautakunnan pj ja tasa-arvon puolustaja

Lue lisää