Johanna Tuliainen: ”Lisää toivoa ja tasa-arvoa”

Juttusarjassa ehdokkaat vastaavat 10+1:een kysymykseen itsestään, tulevaisuuden Lahdesta ja tavoitteistaan vaaleissa.

 

Kuka olet? Miksi haluat vaikuttaa ympäröivään maailmaan?

Olen Johanna Tuliainen, työskentelen ammatillisena opettajana, olen kasvatus- ja ohjausalan lehtori ja erityislapsen äiti. Maailmassa on liikaa eriarvoisuutta ja haluan olla tuoda lisää toivoa ja tasa-arvoisuutta myös Lahteen.

Mitkä ovat kolme sanaa tulevat ensimmäisenä mieleen Lahdesta? Miksi?

Sopivan kokoinen kaupunki. Täällä on kaupungin keskustassa saavutettava välimatka kävellen tai polkupyörällä 15 minuutissa joka paikkaan.

Miksi olet lähtenyt ehdolle vaaleihin juuri SDP:n listalta?

Olen valinnut SDP:n jo nuorena lukiolaisen 1980-luvulla. Minulle tärkeitä arvoja ovat vapaus, tasa-arvo ja kansainvälinen solidaarisuus ja ne löydän tämän puolueen toiminnasta.

Mitkä ovat tärkeimpiä teemoja kampanjassasi?

Tämä korona-aika tuo esiin pelkoa ja ihmisten pimeitä puolia. Haluan olla tuomassa esiin toivoa valoisammasta tulevaisuudesta. Minulle on tärkeää erityislasten perheiden arki ja se, että kaikilla nuorilla olisi samanlaiset lähtökohdat hankkia koulutusta perheen taustoista huolimatta.

Mitä hyviä asioita menneellä valtuustokaudella on tapahtunut Lahdessa? 

Hienoa on, että Lahti pääsi mukaan harrastusmallin pilottiin kevääksi 2021 4.-9-luokkalaisille. Lahden ympäristöpääkaupunki on hyvä juttu, jos siitä jää jotain konkreettista meidän kaupunkilaisten elämän tämän vuoden jälkeenkin. Lahdessa on opittu osallistamaan asukkaita mielestäni aika mallikkaasti.

Jos olisit päivän itsevaltiaana Lahdessa, mitä konkreettisia asioita muuttaisit välittömästi?

Jos minulla olisi taikasauva Lahden yllä, palauttaisin purettuja puutaloja keskustaan. Niihin tehtäisiin uudenlaisia edullisia yhteisöasumisen taloja, joissa voisi asua perheitä, vanhuksia, sinkkuja, jotka jakaisivat puutarhan ja talon yhteiset tilat. Lahti olisi suunniteltu siten, että polkupyörällä ja kävellen pääsisi sujuvasti paikasta toiseen, ilman että autoja täytyisi varoa joka risteyksessä. Kaupungissa olisi myös raitiovaunuliikennettä Mukkulasta Launeelle ja Kärpäsestä Ahtialaan. Kävelykadut olisivat oikeita kävelykatuja, joissa olisi ulkoilmakahviloita eikä läpiajokatuja tai parkkipaikkoja. Opiskelijat ja nuoret järjestäisivät paljon tapahtumia, joihin muut kaupunkilaiset mielellään osallistuvat. Kaupungissa asuvat (palkallisesti) eri alojen taiteilijat ja osallisuuskoordinaattorit yhdessä järjestäisivät säännöllisesti kaikille avoimia työpajoja, joissa pohdittaisiin mm. kaupungin elinvoimaa ja uusia ideoita sen viihtyvyyden parantamiseksi. Täällä suhtauduttaisiin avoimesti kaikenlaisiin ideoihin ja uskallettaisiin visioida elämää eteenpäin. Kaupungin päättäjät ja virkamiehet yhdessä tavoittelisivat yhteistyössä parempaa, elinvoimaista Lahtea.

 Lahdessa työttömyys on korkeimmalla tasolla sitten 90-luvun laman. Mitä tulevan valtuuston tulisi tehdä työllisyyden parantamiseksi?

Lahden kaupungin ei tule leikata palveluista, vaan koko kaupungin toimintojen tulee kehittää Lahtea, etsiä uusia innovaatioita ja katsoa rohkeasti tulevaisuuteen.

Mitä Lahden tulisi tehdä toisin estääkseen nuorten lisääntyvää huumeiden käyttöä?

Riskitekijöitä huumeiden käytölle on mm. geenit ja ympäristö, perheessä oleva päihdeongelma, turvattomuus ja sosiaaliset vaikeudet lapsena, oppimisvaikeudet sekä käyttäjäkaverit. Joillekin riippuvuus muodostuu helpommin kuin toisille. Mitä enemmän on terveellisiä mielihyvän lähteitä, niin sitä pienempi on riski päihderiippuvuuteen. Harrastusmallin pilotti on hyvä! Harrastustakuun saaminen osaksi jokaisen lahtelaisten lasten ja nuorten arkea on erittäin tärkeää. Nopea hoitoon pääsy on tärkeää. 

Menneellä valtuustokaudella sivistyspalvelut ja niistä säästäminen ovat olleet tapetilla. Mitä ajattelet asiasta?

Huonokuntoiset peruskoulut ja uusien rakentaminen ovat vieneet varoja koulujen käyttömenoista. Erityisoppilaiden integraatio ei saa olla säästökeino. Kirjastot on säilytettävä lähikirjastoina ja kehitettävä alueellisina yhteisöllisen toiminnan keskuksina. Lahti on tunnettu sinfoniaorkesteristaan. Orkesterin ja kaupunginteatterin tarjonta on oltava saavutettavaa kaikille kaupunkilaisille. Pieniä kulttuuritoimijoita on tuettava monipuolisen tarjonnan lisäämiseksi.

Lahden valtuuston ilmapiiristä ja politiikanteosta on käyty paljon keskustelua. Miten omalla toiminnallasi vaikuttaisit valtuuston päätöksentekoon rakentavasti?

Kuuntelisin muita ja olisin yhteistyökykyinen ja -taitoinen.

Johanna Tuliainen

Johanna on kasvatus- ja ohjausalan lehtori, erityslapsen äiti. Lue lisää ehdokkaasta

Hyvinvointivaltion kohtalonhetki

Sunnuntaina 23. päivä tammikuuta tehdään historiaa. Ensimmäistä kertaa Suomen 115-vuotisessa vaalihistoriassa valitaan erilliset aluevaltuutetut päättämään sosiaali- ja terveyspalveluista. Samalla eräänlaiseen päätökseen tulee vuosikymmeniä jatkunut...

Pidetään järjestöt mukana uudistuksessa

Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen on sekä kuntien että tulevien hyvinvointialueiden lakisääteinen tehtävä. Tämä on tehtävä laaja-alaisesti yhteistyössä kolmannen sektorin sekä asukkaidensa kanssa. Sosiaali- ja terveysalan...

Valta vaaleissa valituille päättäjille

Uudessa aluehallintomallissa ei voida mennä pienten klikkien hallitsemaanpäätöksentekoon. Valta on säilytettävä vaaleilla valitulla valtuustolla ja senpäättämillä toimielimillä. Tulevissa aluevaaleissa valittavan aluevaltuuston ensimmäinen ja ehkä...

Tutustu ehdokkaisiin

Kimi Uosukainen

25-vuotias opiskelija ja hyvinvoinnin ja terveydenedistämisen lautakunnan pj

Lue lisää

Heikki Moilanen

Olen Heikki Moilanen. Kahden jo aikuisen lapsen isä. Järjestöaktiivi.

Lue lisää

Inga-Maija Hyppölä

Aktiivinen toimija ja edunvalvoja. Kulttuuria ja liikuntaa harrastava mummo.

Lue lisää

Janne Virtanen

Lahtelainen lääkäri, luottamusmies ja sivistyslautakunnan jäsen

Lue lisää

Marjut Hakala

Perushoitaja, pääluottamusmies

Lue lisää

Mika Kari

Hyvä Päijät-Häme

Lue lisää

Minna Lampinen

Sosionomiopiskelija, leijonaemo, kaupunginvaltuutettu

Lue lisää

Neea Similä

Tekniikkaa ja taloutta sopivassa suhteessa

Lue lisää

Pekka Komu

Maakuntahallituksen puheenjohtaja ja Lahden kaupunginvaltuuston 3. vpj.

Lue lisää

Sami Korkiakoski

Sami Korkiakoski - ruohonjuuritason ihmisyyttä!

Lue lisää

Sirkku Hildén

45-vuotias terveydenhoitaja Lahdesta

Lue lisää

Ville Kirkonpelto

34-vuotias aviomies, palveluyksikön johtaja sekä hyvinvoinnin ja vapaa-ajan lautakunnan jäsen

Lue lisää

Maria Mäkynen

32-vuotias koulutuksen asiantuntija, sivistyslautakunnan pj ja tasa-arvon puolustaja

Lue lisää