Kaupungin tärkein tehtävä on lisätä asukkaiden hyvinvointia

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sirkku Hildén toteaa, että sote-uudistus muuttaa Lahden tehtäviä. Uudistuksen jälkeen Lahden kaupungin tärkeimmät tehtävät ovat koulutuksen lisäksi asukkaiden hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen sekä elinvoiman lisääminen. Hyvinvointia ja terveyttä edistetään monilla eri tavoilla, kolmannen sektorin rooli siinä on avainasemassa.

Sote-uudistuksen toteutuminen näyttää nyt olevan lähempänä kuin aikaisemmilla kierroksilla. Uudistuksen jälkeen kuntien tehtävänä ei ole enää rahoittaa tai vastata sosiaali- ja terveyspalveluista. Ne hoidetaan uusilla hyvinvointialueilla, joiden rahoitus tulee valtiolta. Kunnilla on kuitenkin edelleen kuntalaisten kannalta tärkeitä tehtäviä hoidettavana, kuten varhaiskasvatus, perusopetus, kirjastot, liikunta ja kulttuuri, hyvinvointi, osallisuus ja elinvoimatehtävät.

Terveydenhoitaja, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sirkku Hildén näkee, että sote-uudistuksen jälkeenkin uusien hyvinvointialueiden ja kuntien on tehtävä tiivistä yhteistyötä. Van siten saavutetaan paras tulos asukkaiden hyvinvoinnin lisäämisessä ja terveyden edistämisessä. ”Kun yhdessä pystytään panostamaan varhaisen vaiheen matalan kynnyksen palveluihin, voidaan ennaltaehkäistä ongelmia”, Hildén toteaa.

Voisiko kaupunki tarjota yhdessä Päijät-Soten kanssa Palvelutorilla lyhytterapiapalvelua?

Hyvinvointia matalan kynnyksen palveluilla

Kunta voi edistää kuntalaistensa hyvinvointia ja terveyttä monilla eri tavoin. Sirkku Hildén näkee tärkeimpinä tapoina kuntalaisia lähellä olevat, hyvin konkreettiset tavat, kuten vaikkapa liikuntapaikat.
Esimerkiksi tänä talvena Lahden hyvin ylläpidetty latuverkosto on ollut innostamassa kaupunkilaisia, erityisesti perheitä, hiihtämään sankoin joukoin. Se on ollut upeaa”, hän iloitsee.

Hildén näkee, että korona-aikana ja varsinkin sen jälkeen kaupunki voisi tukea kaupunkilaisten hyvinvointia uusilla keinoilla. Korona-aika on lisännyt ahdistusta ja monilla on tarve puhua. ”Voisiko kaupunki tarjota yhdessä Päijät-Soten kanssa Palvelutorilla lyhytterapiapalvelua, joka on todettu toimivaksi työpaikoilla?”, hän ehdottaa.

Yksinäisyyttä vastaan järjestöyhteistyöllä

Yksinäisyys on suuri ongelma myös Lahdessa. Monilla ikääntyneillä yksinäisyys voi lisätä turvattomuuden tunnetta. Tätä vastaan Sirkku Hildén lähtisi taistelemaan yhdessä yhdistysten ja järjestöjen kanssa, joilla on toimipisteitä ympäri kaupungin. ”Yhdistykset toimivat lähellä asukkaita. Voitaisiinko luoda Ystävyyden kahviloita, joihin voisi mennä täysin häpeilemättä etsimään itselleen ystävää?”, hän kysyy. Lisäksi Hildénin mielestä monitoimitaloista voitaisiin tarjota yhdistyksille tiloja maksutta, jotta ne voisivat toimia entistä matalammalla kynnyksellä.

Sirkun vaalitavoitteet:

  • Koronan jälkeinen hoivavelka poistettava
  • Arjen turvallisuutta lisättävä matalan kynnyksen palveluilla
  • Yksinäisyyttä vähennettävä yhdessä järjestöjen kanssa

Sirkku Hildén

45-vuotias terveydenhoitaja Lahdesta Lue lisää ehdokkaasta

Hyvinvointivaltion kohtalonhetki

Sunnuntaina 23. päivä tammikuuta tehdään historiaa. Ensimmäistä kertaa Suomen 115-vuotisessa vaalihistoriassa valitaan erilliset aluevaltuutetut päättämään sosiaali- ja terveyspalveluista. Samalla eräänlaiseen päätökseen tulee vuosikymmeniä jatkunut...

Pidetään järjestöt mukana uudistuksessa

Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen on sekä kuntien että tulevien hyvinvointialueiden lakisääteinen tehtävä. Tämä on tehtävä laaja-alaisesti yhteistyössä kolmannen sektorin sekä asukkaidensa kanssa. Sosiaali- ja terveysalan...

Valta vaaleissa valituille päättäjille

Uudessa aluehallintomallissa ei voida mennä pienten klikkien hallitsemaanpäätöksentekoon. Valta on säilytettävä vaaleilla valitulla valtuustolla ja senpäättämillä toimielimillä. Tulevissa aluevaaleissa valittavan aluevaltuuston ensimmäinen ja ehkä...

Tutustu ehdokkaisiin

Kimi Uosukainen

25-vuotias opiskelija ja hyvinvoinnin ja terveydenedistämisen lautakunnan pj

Lue lisää

Heikki Moilanen

Olen Heikki Moilanen. Kahden jo aikuisen lapsen isä. Järjestöaktiivi.

Lue lisää

Inga-Maija Hyppölä

Aktiivinen toimija ja edunvalvoja. Kulttuuria ja liikuntaa harrastava mummo.

Lue lisää

Janne Virtanen

Lahtelainen lääkäri, luottamusmies ja sivistyslautakunnan jäsen

Lue lisää

Marjut Hakala

Perushoitaja, pääluottamusmies

Lue lisää

Mika Kari

Hyvä Päijät-Häme

Lue lisää

Minna Lampinen

Sosionomiopiskelija, leijonaemo, kaupunginvaltuutettu

Lue lisää

Neea Similä

Tekniikkaa ja taloutta sopivassa suhteessa

Lue lisää

Pekka Komu

Maakuntahallituksen puheenjohtaja ja Lahden kaupunginvaltuuston 3. vpj.

Lue lisää

Sami Korkiakoski

Sami Korkiakoski - ruohonjuuritason ihmisyyttä!

Lue lisää

Sirkku Hildén

45-vuotias terveydenhoitaja Lahdesta

Lue lisää

Ville Kirkonpelto

34-vuotias aviomies, palveluyksikön johtaja sekä hyvinvoinnin ja vapaa-ajan lautakunnan jäsen

Lue lisää

Maria Mäkynen

32-vuotias koulutuksen asiantuntija, sivistyslautakunnan pj ja tasa-arvon puolustaja

Lue lisää