Sote-uudistuksen toteutuminen näyttää nyt olevan lähempänä kuin aikaisemmilla kierroksilla. Uudistuksen jälkeen kuntien tehtävänä ei ole enää rahoittaa tai vastata sosiaali- ja terveyspalveluista. Ne hoidetaan uusilla hyvinvointialueilla, joiden rahoitus tulee valtiolta. Kunnilla on kuitenkin edelleen kuntalaisten kannalta tärkeitä tehtäviä hoidettavana, kuten varhaiskasvatus, perusopetus, kirjastot, liikunta ja kulttuuri, hyvinvointi, osallisuus ja elinvoimatehtävät.
Terveydenhoitaja, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sirkku Hildén näkee, että sote-uudistuksen jälkeenkin uusien hyvinvointialueiden ja kuntien on tehtävä tiivistä yhteistyötä. Van siten saavutetaan paras tulos asukkaiden hyvinvoinnin lisäämisessä ja terveyden edistämisessä. ”Kun yhdessä pystytään panostamaan varhaisen vaiheen matalan kynnyksen palveluihin, voidaan ennaltaehkäistä ongelmia”, Hildén toteaa.
Voisiko kaupunki tarjota yhdessä Päijät-Soten kanssa Palvelutorilla lyhytterapiapalvelua?
Hyvinvointia matalan kynnyksen palveluilla
Kunta voi edistää kuntalaistensa hyvinvointia ja terveyttä monilla eri tavoin. Sirkku Hildén näkee tärkeimpinä tapoina kuntalaisia lähellä olevat, hyvin konkreettiset tavat, kuten vaikkapa liikuntapaikat.
”Esimerkiksi tänä talvena Lahden hyvin ylläpidetty latuverkosto on ollut innostamassa kaupunkilaisia, erityisesti perheitä, hiihtämään sankoin joukoin. Se on ollut upeaa”, hän iloitsee.
Hildén näkee, että korona-aikana ja varsinkin sen jälkeen kaupunki voisi tukea kaupunkilaisten hyvinvointia uusilla keinoilla. Korona-aika on lisännyt ahdistusta ja monilla on tarve puhua. ”Voisiko kaupunki tarjota yhdessä Päijät-Soten kanssa Palvelutorilla lyhytterapiapalvelua, joka on todettu toimivaksi työpaikoilla?”, hän ehdottaa.
Yksinäisyyttä vastaan järjestöyhteistyöllä
Yksinäisyys on suuri ongelma myös Lahdessa. Monilla ikääntyneillä yksinäisyys voi lisätä turvattomuuden tunnetta. Tätä vastaan Sirkku Hildén lähtisi taistelemaan yhdessä yhdistysten ja järjestöjen kanssa, joilla on toimipisteitä ympäri kaupungin. ”Yhdistykset toimivat lähellä asukkaita. Voitaisiinko luoda Ystävyyden kahviloita, joihin voisi mennä täysin häpeilemättä etsimään itselleen ystävää?”, hän kysyy. Lisäksi Hildénin mielestä monitoimitaloista voitaisiin tarjota yhdistyksille tiloja maksutta, jotta ne voisivat toimia entistä matalammalla kynnyksellä.
Sunnuntaina 23. päivä tammikuuta tehdään historiaa. Ensimmäistä kertaa Suomen 115-vuotisessa vaalihistoriassa valitaan erilliset aluevaltuutetut päättämään sosiaali- ja terveyspalveluista. Samalla eräänlaiseen päätökseen tulee vuosikymmeniä jatkunut...
Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen on sekä kuntien että tulevien hyvinvointialueiden lakisääteinen tehtävä. Tämä on tehtävä laaja-alaisesti yhteistyössä kolmannen sektorin sekä asukkaidensa kanssa. Sosiaali- ja terveysalan...
Uudessa aluehallintomallissa ei voida mennä pienten klikkien hallitsemaanpäätöksentekoon. Valta on säilytettävä vaaleilla valitulla valtuustolla ja senpäättämillä toimielimillä. Tulevissa aluevaaleissa valittavan aluevaltuuston ensimmäinen ja ehkä...