Kolumni: Kujanjuoksu laitaoikeistoon

Lahden valtuustosalin oikean laidan istumapaikoille on tungosta. Poliittisten oikeistoryhmittymien lukumäärä ja ehdokkaiden määrä on kasvanut. Samalla myös valtuutettuja, ehdokkaita ja taustavaikuttajia on vaihtanut sulavasti ryhmittymästä toiseen.

Perinteisen oikeisto-vasemmisto -jaottelun lisäksi päätöksentekoa ja periaatteita on tullut määrittämään monia uusia ulottuvuuksia. Erityisesti näin on käynyt kuntapolitiikassa, jossa poliittinen kompassi on aina ollut yksinkertaista koordinaatistoa monimutkaisempi. Koordinaatiston akseleiden lisääntyessä perinteinen oikeisto-vasemmisto -jaottelu ei ole kuitenkaan hävinnyt. Päinvastoin, se on lähiaikoina jopa korostunut.

Meneillään on oikeiston poliittinen jokamiesralli: sääntöjä on vähän, jokainen voittaja joutuu myymään kulkupelinsä ja kisa on halpaa.

Oikeiston jokamiesralli

Lahtelaisessa oikeistossa on tunkua. Tällä valtuustokaudella Lahden Kokoomuksen hiljaisina yhtiökumppaneina ovat toimineet niin Perussuomalaiset kuin osa Keskustastaakin. Erityisesti tämä on näkynyt kaupunginhallituksen pöydän ympärillä. Oikealle kallellaan olevien lahtelaisten ääniä todennäköisesti tavoittelee myös Pro Lahti. Se näyttäisi ehdokkaiden vaalikonevastausten perusteella kuuluvan suurilta osin perinteiseen oikeistoryhmittymään.

Käynnissä on erikoinen kilpailu, joka on jatkunut jo jonkin aikaa. Kilpailua käydään niin puolueiden sisäisissä henkilönahinoista kuin ryhmittymien keskinäisestä järjestyksestä. Kilpailevat ryhmittymät kisaavat keskenään paitsi kaupunkilaisten äänistä, myös keskinäisen aateryhmittymänsä johtajuudesta. Ei ole kirkossa kuulutettua, että Lahden Kokoomus selviää tässä kisassa kukkulan kuninkaaksi. Meneillään on oikeiston poliittinen jokamiesralli: sääntöjä on vähän, jokainen voittaja joutuu myymään kulkupelinsä ja kisa on halpaa.

Yhteisymmärryksen ja kompromissien hakemisen sijaan haetaan pikavoittoja, pikkunäpäytyksiä ja ideologisia niskalenkkejä. Mitä pidemmälle keskilinjasta on juostu, sitä kauemmas taakse on myös jäänyt asiallinen poliittinen kulttuuri.

Äänestäjä valitsee vakaan linjan ja linjattomuuden välillä

Siinä missä vuosituhannen alussa puolueet lähestyivät poliittista keskustaa, lahtelaisen oikeistolaisuuden strategia on juosta poispäin keskilinjalta. Jos joskus puolueita ei ole meinannut erottaa toisistaan, tilanne on tänä päivänä täysin päinvastoin. Kaupungin päätöksenteko on viime vuosina muuttunut radikaalisti. Käynnissä on kujanjuoksu laitaoikeistoon ja valtuuston kaikkein oikeamman puoleisille penkeille.

Yhteisymmärryksen ja kompromissien hakemisen sijaan haetaan pikavoittoja, pikkunäpäytyksiä ja ideologisia niskalenkkejä. Mitä sivummalle keskilinjasta on juostu, sitä kauemmas taakse on myös jäänyt asiallinen poliittinen kulttuuri. Tätä todistavat sekä Harjun terveyden tapaus, varhaiskasvatuspolitikointi että viime syksyinen talousarviokäsittely.

Vallitsevassa poliittisessa tilanteessa vaa’an tasapainottaminen voi olla haastavaa. Sellaisessa tilanteessa punnuksia kannattaa säätää vakautta, tuttua linjaa ja kauaskatseisuutta edustavien voimien hyväksi. 

Kaupunkilaisen ja äänestäjän kannalta tilanne on sekava. Vaa’an toisessa kupissa on kaupunkia neljä vuotta suurimpana puolueena johtanut SDP ja toisessa kupissa keskenään kisaava oikeisto. Vaalikauden aikana demarit ovat tehneet työtä oman linjansa eteen. Se on tarkoittanut niin varhaiskasvatusoikeuden rajauksen poistoa, opetuksen resurssien turvaamista, toimivia sote-palveluita kaikille ja kestävää taloudenpitoa. Oikeiston keskinäisen kisan tuloksena asiat ovat jääneet politikoinnin jalkoihin. Yhtenäistä ja pidemmälle katsovaa linjaa on vaikea erottaa.

Äänestäjällä on tärkeä paikka punnita valintojaan. Vallitsevassa poliittisessa tilanteessa vaa’an tasapainottaminen voi olla haastavaa. Sellaisessa tilanteessa punnuksia kannattaa säätää vakautta, tuttua linjaa ja kauaskatseisuutta edustavien voimien hyväksi.

Heikomman puolella oleva optimisti

Sirkku Hildén on sote-asioiden suvereeni osaaja, mutta myös paljon muuta: joustava kehittäjä, kotiseudun väkevä puolustaja sekä laulava popkorniahmatti. Mitkä ovat sinulle tärkeimmät asiat politiikan...

Turvallisen Suomen tekijä

Kansanedustaja Mika Kari kertoo, että me kaikki kohtaamme elämässämme tilanteita, joista emme selviä yksin. Siksi hänestä on tärkeää rakentaa yhdessä kaikille turvallista Suomea. Olkoon...

Tutustu ehdokkaisiin

Mika Kari

Hyvä Päijät-Häme

Lue lisää

Sirkku Hildén

45-vuotias terveydenhoitaja Lahdesta

Lue lisää