Kolumni: Kujanjuoksu laitaoikeistoon

Lahden valtuustosalin oikean laidan istumapaikoille on tungosta. Poliittisten oikeistoryhmittymien lukumäärä ja ehdokkaiden määrä on kasvanut. Samalla myös valtuutettuja, ehdokkaita ja taustavaikuttajia on vaihtanut sulavasti ryhmittymästä toiseen.

Perinteisen oikeisto-vasemmisto -jaottelun lisäksi päätöksentekoa ja periaatteita on tullut määrittämään monia uusia ulottuvuuksia. Erityisesti näin on käynyt kuntapolitiikassa, jossa poliittinen kompassi on aina ollut yksinkertaista koordinaatistoa monimutkaisempi. Koordinaatiston akseleiden lisääntyessä perinteinen oikeisto-vasemmisto -jaottelu ei ole kuitenkaan hävinnyt. Päinvastoin, se on lähiaikoina jopa korostunut.

Meneillään on oikeiston poliittinen jokamiesralli: sääntöjä on vähän, jokainen voittaja joutuu myymään kulkupelinsä ja kisa on halpaa.

Oikeiston jokamiesralli

Lahtelaisessa oikeistossa on tunkua. Tällä valtuustokaudella Lahden Kokoomuksen hiljaisina yhtiökumppaneina ovat toimineet niin Perussuomalaiset kuin osa Keskustastaakin. Erityisesti tämä on näkynyt kaupunginhallituksen pöydän ympärillä. Oikealle kallellaan olevien lahtelaisten ääniä todennäköisesti tavoittelee myös Pro Lahti. Se näyttäisi ehdokkaiden vaalikonevastausten perusteella kuuluvan suurilta osin perinteiseen oikeistoryhmittymään.

Käynnissä on erikoinen kilpailu, joka on jatkunut jo jonkin aikaa. Kilpailua käydään niin puolueiden sisäisissä henkilönahinoista kuin ryhmittymien keskinäisestä järjestyksestä. Kilpailevat ryhmittymät kisaavat keskenään paitsi kaupunkilaisten äänistä, myös keskinäisen aateryhmittymänsä johtajuudesta. Ei ole kirkossa kuulutettua, että Lahden Kokoomus selviää tässä kisassa kukkulan kuninkaaksi. Meneillään on oikeiston poliittinen jokamiesralli: sääntöjä on vähän, jokainen voittaja joutuu myymään kulkupelinsä ja kisa on halpaa.

Yhteisymmärryksen ja kompromissien hakemisen sijaan haetaan pikavoittoja, pikkunäpäytyksiä ja ideologisia niskalenkkejä. Mitä pidemmälle keskilinjasta on juostu, sitä kauemmas taakse on myös jäänyt asiallinen poliittinen kulttuuri.

Äänestäjä valitsee vakaan linjan ja linjattomuuden välillä

Siinä missä vuosituhannen alussa puolueet lähestyivät poliittista keskustaa, lahtelaisen oikeistolaisuuden strategia on juosta poispäin keskilinjalta. Jos joskus puolueita ei ole meinannut erottaa toisistaan, tilanne on tänä päivänä täysin päinvastoin. Kaupungin päätöksenteko on viime vuosina muuttunut radikaalisti. Käynnissä on kujanjuoksu laitaoikeistoon ja valtuuston kaikkein oikeamman puoleisille penkeille.

Yhteisymmärryksen ja kompromissien hakemisen sijaan haetaan pikavoittoja, pikkunäpäytyksiä ja ideologisia niskalenkkejä. Mitä sivummalle keskilinjasta on juostu, sitä kauemmas taakse on myös jäänyt asiallinen poliittinen kulttuuri. Tätä todistavat sekä Harjun terveyden tapaus, varhaiskasvatuspolitikointi että viime syksyinen talousarviokäsittely.

Vallitsevassa poliittisessa tilanteessa vaa’an tasapainottaminen voi olla haastavaa. Sellaisessa tilanteessa punnuksia kannattaa säätää vakautta, tuttua linjaa ja kauaskatseisuutta edustavien voimien hyväksi. 

Kaupunkilaisen ja äänestäjän kannalta tilanne on sekava. Vaa’an toisessa kupissa on kaupunkia neljä vuotta suurimpana puolueena johtanut SDP ja toisessa kupissa keskenään kisaava oikeisto. Vaalikauden aikana demarit ovat tehneet työtä oman linjansa eteen. Se on tarkoittanut niin varhaiskasvatusoikeuden rajauksen poistoa, opetuksen resurssien turvaamista, toimivia sote-palveluita kaikille ja kestävää taloudenpitoa. Oikeiston keskinäisen kisan tuloksena asiat ovat jääneet politikoinnin jalkoihin. Yhtenäistä ja pidemmälle katsovaa linjaa on vaikea erottaa.

Äänestäjällä on tärkeä paikka punnita valintojaan. Vallitsevassa poliittisessa tilanteessa vaa’an tasapainottaminen voi olla haastavaa. Sellaisessa tilanteessa punnuksia kannattaa säätää vakautta, tuttua linjaa ja kauaskatseisuutta edustavien voimien hyväksi.

Kimi Uosukainen

25-vuotias opiskelija ja hyvinvoinnin ja terveydenedistämisen lautakunnan pj Lue lisää ehdokkaasta

Hyvinvointivaltion kohtalonhetki

Sunnuntaina 23. päivä tammikuuta tehdään historiaa. Ensimmäistä kertaa Suomen 115-vuotisessa vaalihistoriassa valitaan erilliset aluevaltuutetut päättämään sosiaali- ja terveyspalveluista. Samalla eräänlaiseen päätökseen tulee vuosikymmeniä jatkunut...

Pidetään järjestöt mukana uudistuksessa

Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen on sekä kuntien että tulevien hyvinvointialueiden lakisääteinen tehtävä. Tämä on tehtävä laaja-alaisesti yhteistyössä kolmannen sektorin sekä asukkaidensa kanssa. Sosiaali- ja terveysalan...

Valta vaaleissa valituille päättäjille

Uudessa aluehallintomallissa ei voida mennä pienten klikkien hallitsemaanpäätöksentekoon. Valta on säilytettävä vaaleilla valitulla valtuustolla ja senpäättämillä toimielimillä. Tulevissa aluevaaleissa valittavan aluevaltuuston ensimmäinen ja ehkä...

Tutustu ehdokkaisiin

Kimi Uosukainen

25-vuotias opiskelija ja hyvinvoinnin ja terveydenedistämisen lautakunnan pj

Lue lisää

Heikki Moilanen

Olen Heikki Moilanen. Kahden jo aikuisen lapsen isä. Järjestöaktiivi.

Lue lisää

Inga-Maija Hyppölä

Aktiivinen toimija ja edunvalvoja. Kulttuuria ja liikuntaa harrastava mummo.

Lue lisää

Janne Virtanen

Lahtelainen lääkäri, luottamusmies ja sivistyslautakunnan jäsen

Lue lisää

Marjut Hakala

Perushoitaja, pääluottamusmies

Lue lisää

Mika Kari

Hyvä Päijät-Häme

Lue lisää

Minna Lampinen

Sosionomiopiskelija, leijonaemo, kaupunginvaltuutettu

Lue lisää

Neea Similä

Tekniikkaa ja taloutta sopivassa suhteessa

Lue lisää

Pekka Komu

Maakuntahallituksen puheenjohtaja ja Lahden kaupunginvaltuuston 3. vpj.

Lue lisää

Sami Korkiakoski

Sami Korkiakoski - ruohonjuuritason ihmisyyttä!

Lue lisää

Sirkku Hildén

45-vuotias terveydenhoitaja Lahdesta

Lue lisää

Ville Kirkonpelto

34-vuotias aviomies, palveluyksikön johtaja sekä hyvinvoinnin ja vapaa-ajan lautakunnan jäsen

Lue lisää

Maria Mäkynen

32-vuotias koulutuksen asiantuntija, sivistyslautakunnan pj ja tasa-arvon puolustaja

Lue lisää