Kolumni: Kujanjuoksu laitaoikeistoon

Lahden valtuustosalin oikean laidan istumapaikoille on tungosta. Poliittisten oikeistoryhmittymien lukumäärä ja ehdokkaiden määrä on kasvanut. Samalla myös valtuutettuja, ehdokkaita ja taustavaikuttajia on vaihtanut sulavasti ryhmittymästä toiseen.

Perinteisen oikeisto-vasemmisto -jaottelun lisäksi päätöksentekoa ja periaatteita on tullut määrittämään monia uusia ulottuvuuksia. Erityisesti näin on käynyt kuntapolitiikassa, jossa poliittinen kompassi on aina ollut yksinkertaista koordinaatistoa monimutkaisempi. Koordinaatiston akseleiden lisääntyessä perinteinen oikeisto-vasemmisto -jaottelu ei ole kuitenkaan hävinnyt. Päinvastoin, se on lähiaikoina jopa korostunut.

Meneillään on oikeiston poliittinen jokamiesralli: sääntöjä on vähän, jokainen voittaja joutuu myymään kulkupelinsä ja kisa on halpaa.

Oikeiston jokamiesralli

Lahtelaisessa oikeistossa on tunkua. Tällä valtuustokaudella Lahden Kokoomuksen hiljaisina yhtiökumppaneina ovat toimineet niin Perussuomalaiset kuin osa Keskustastaakin. Erityisesti tämä on näkynyt kaupunginhallituksen pöydän ympärillä. Oikealle kallellaan olevien lahtelaisten ääniä todennäköisesti tavoittelee myös Pro Lahti. Se näyttäisi ehdokkaiden vaalikonevastausten perusteella kuuluvan suurilta osin perinteiseen oikeistoryhmittymään.

Käynnissä on erikoinen kilpailu, joka on jatkunut jo jonkin aikaa. Kilpailua käydään niin puolueiden sisäisissä henkilönahinoista kuin ryhmittymien keskinäisestä järjestyksestä. Kilpailevat ryhmittymät kisaavat keskenään paitsi kaupunkilaisten äänistä, myös keskinäisen aateryhmittymänsä johtajuudesta. Ei ole kirkossa kuulutettua, että Lahden Kokoomus selviää tässä kisassa kukkulan kuninkaaksi. Meneillään on oikeiston poliittinen jokamiesralli: sääntöjä on vähän, jokainen voittaja joutuu myymään kulkupelinsä ja kisa on halpaa.

Yhteisymmärryksen ja kompromissien hakemisen sijaan haetaan pikavoittoja, pikkunäpäytyksiä ja ideologisia niskalenkkejä. Mitä pidemmälle keskilinjasta on juostu, sitä kauemmas taakse on myös jäänyt asiallinen poliittinen kulttuuri.

Äänestäjä valitsee vakaan linjan ja linjattomuuden välillä

Siinä missä vuosituhannen alussa puolueet lähestyivät poliittista keskustaa, lahtelaisen oikeistolaisuuden strategia on juosta poispäin keskilinjalta. Jos joskus puolueita ei ole meinannut erottaa toisistaan, tilanne on tänä päivänä täysin päinvastoin. Kaupungin päätöksenteko on viime vuosina muuttunut radikaalisti. Käynnissä on kujanjuoksu laitaoikeistoon ja valtuuston kaikkein oikeamman puoleisille penkeille.

Yhteisymmärryksen ja kompromissien hakemisen sijaan haetaan pikavoittoja, pikkunäpäytyksiä ja ideologisia niskalenkkejä. Mitä sivummalle keskilinjasta on juostu, sitä kauemmas taakse on myös jäänyt asiallinen poliittinen kulttuuri. Tätä todistavat sekä Harjun terveyden tapaus, varhaiskasvatuspolitikointi että viime syksyinen talousarviokäsittely.

Vallitsevassa poliittisessa tilanteessa vaa’an tasapainottaminen voi olla haastavaa. Sellaisessa tilanteessa punnuksia kannattaa säätää vakautta, tuttua linjaa ja kauaskatseisuutta edustavien voimien hyväksi. 

Kaupunkilaisen ja äänestäjän kannalta tilanne on sekava. Vaa’an toisessa kupissa on kaupunkia neljä vuotta suurimpana puolueena johtanut SDP ja toisessa kupissa keskenään kisaava oikeisto. Vaalikauden aikana demarit ovat tehneet työtä oman linjansa eteen. Se on tarkoittanut niin varhaiskasvatusoikeuden rajauksen poistoa, opetuksen resurssien turvaamista, toimivia sote-palveluita kaikille ja kestävää taloudenpitoa. Oikeiston keskinäisen kisan tuloksena asiat ovat jääneet politikoinnin jalkoihin. Yhtenäistä ja pidemmälle katsovaa linjaa on vaikea erottaa.

Äänestäjällä on tärkeä paikka punnita valintojaan. Vallitsevassa poliittisessa tilanteessa vaa’an tasapainottaminen voi olla haastavaa. Sellaisessa tilanteessa punnuksia kannattaa säätää vakautta, tuttua linjaa ja kauaskatseisuutta edustavien voimien hyväksi.

Kimi Uosukainen

25-vuotias opiskelija, sivistyslautakunnan jäsen ja Työväenyhdistyksen pj Lue lisää ehdokkaasta

Koronan jälkeinen Lahti tarvitsee reiluja ja edistyksellisiä rakentajia – meitä demareita

Ensimmäiset kuntavaalien äänestyslipukkeet leimataan tänään. Lahtelaiset käyvät vaaliuurnille poikkeuksellisessa tilanteessa raskaan koronavuoden jälkeen. Ilmassa on kuitenkin jo toivoa paremmasta –  normaalimmasta kesästä ja yhteiskunnan...

Nuorten maksuton ehkäisy on sukupolvikysymys

Poliittinen ristiveto jatkuu koskien maksuttoman ehkäisyn tarjoamista jokaiselle alle 25-vuotiaalle päijät-hämäläiselle. Viimeisimmässä asian käsittelyn käänteessä Lahden kaupunginhallitus päätti oikeistopuolueiden esityksestä muuttaa Lahden kantaa asiaa...

Liikunnan edistäminen Lahdessa

Lahti tunnetaan urheilukaupunkina. Maineen ovat tuoneet ennen kaikkea isot talviurheilutapahtumat useine maailmanmestaruuskisoineen pohjoismaisissa hiihtolajeissa. Mainetta ovat tuoneet tietenkin myös Salppurin kisat, jotka WC -statuksineen...

Tutustu ehdokkaisiin

Kimi Uosukainen

25-vuotias opiskelija, sivistyslautakunnan jäsen ja Työväenyhdistyksen pj

Lue lisää

Heikki Haaraoja

Heikki Haaraoja. Liikuntapaikkamestari, jalkapallovalmentaja, pienyrittäjä

Lue lisää

Heikki Moilanen

Pitkäjänteistä päätöksentekoa

Lue lisää

Inga-Maija Hyppölä

Aktiivinen ikäihmisten puolesta puhuja. Liikuntaa ja eri muodoissa kulttuuria harrastava mummo.

Lue lisää

Janne Nurminen

Olen uusille asioille avoin ja muutosta pelkäämätön.

Lue lisää

Janne Virtanen

Lahtelainen lääkäri

Lue lisää

Jetta Laakso

Työtä pelkäämätön ja vastuuntuntoinen vaikuttajanainen Nastolasta

Lue lisää

Johanna Tuliainen

Johanna on kasvatus- ja ohjausalan lehtori, erityslapsen äiti.

Lue lisää

Antti Toijanaho

Lahtelainen aktiivinen yhdistystoimija, varatyösuojeluvaltuutettu

Lue lisää

Marjut Hakala

Perushoitaja, pääluottamusmies

Lue lisää

Mika Kari

Hyvä Lahti

Lue lisää

Minna Lampinen

3 lapsen äiti, sosionomiopiskelija ja Lahden kaupunginvaltuutettu.

Lue lisää

Neea Similä

Tekniikkaa ja taloutta sopivassa suhteessa

Lue lisää

Pekka Komu

Olen SDP:n valtuustoryhmän pj. ja ammatiltani liiketoimintakehittäjä.

Lue lisää

Pertti Vartiainen

Liikunnanopettaja, nyt yrittäjä. Koulutuksen ammattilainen ja Kisapuisto-aktivisti.

Lue lisää

Reijo Toroskainen

Olen Reijo 52 vuotta

Lue lisää

Roosa Rusanen

27-vuotias, pian kahden lapsen äiti Nastolasta.

Lue lisää

Sami Korkiakoski

Sami Korkiakoski - ruohonjuuritason ihmisyyttä!

Lue lisää

Sara Etola

Lahtelainen 33-vuotias kahden pienen lapsen äiti

Lue lisää

Seppo Koskinen

Olen entinen leipuri, pitkä kokemus kuntapolitiikasta, ihminen ihmisten asialla.

Lue lisää

Sirkku Hildén

44 vuotias äiti, terveydenhoitaja ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja

Lue lisää

Susanna Soppi

Mukana, sydämellä.

Lue lisää

Venla Räty

Venla Räty, nuorten, vanhusten ja yrittäjien asialla

Lue lisää

Ville Kirkonpelto

Terveydenhuollon ja johtamisen asiantuntija

Lue lisää

Maria Mäkynen

32-vuotias koulutuksen asiantuntija, sivistyslautakunnan pj ja tasa-arvon puolustaja

Lue lisää