Koronan jälkeinen Lahti tarvitsee reiluja ja edistyksellisiä rakentajia – meitä demareita

Ensimmäiset kuntavaalien äänestyslipukkeet leimataan tänään. Lahtelaiset käyvät vaaliuurnille poikkeuksellisessa tilanteessa raskaan koronavuoden jälkeen. Ilmassa on kuitenkin jo toivoa paremmasta –  normaalimmasta kesästä ja yhteiskunnan jälleenrakentamisesta. Oikeilla valinnoilla toivo voittaa synkkyyden ja vakaa linja poukkoilun.

Lahti ja Suomi ovat kokeneet paljon viimeisen neljän vuoden aikana. Edellinen kaupunginvaltuusto jätti nykyiselle perinnöksi Lahden Kokoomuksen leikkaavan kamreeripolitiikan hiilloksen. Oppimistulokset olivat vaarassa, varhaiskasvatusjonot pitkät, sote-palvelut juustohöylätty loppuun ja katuinvestointeja lykätty.

Lahden tilannetta pahensi Sipilän-Orpon-Soinin hallituksen kurittava talouspolitiikka, jossa muun muassa leikattiin koulutuksesta, rajattiin päivähoito-oikeutta ja heikennettiin sosiaaliturvaa. Nämä päätökset näkyivät lahtelaisten arjessa. Kylmänkalvakat leikkauslistat eivät tunteneet sosiaalista oikeudenmukaisuutta tai kutsuneet kaikkia mukaan talkoisiin. Kaikista huolta pitävä pohjoismainen hyvinvointivaltio tuntui kaukaiselta ajatukselta.

Sudenhetkestä on tultu aamunkoittoon. Tuskin kukaan enää toteaa, ettei puolueita tunnista toisistaan tai ettei valinnoilla olisi väliä. Lahti kuuluu jokaiselle sen asukkaalle ja jokaisesta kaupunkilaisesta voidaan pitää huolta, jos vain niin valitsemme.

Asioihin on kuitenkin mahdollista vaikuttaa. Lahdessa edelliset kuntavaalit olivat käännekohta. Lahden Demarien johdolla peruspalveluita on vahvistettu, päiväkoteja sekä kouluja kunnostettu terveellisiksi ja oikeudenmukaisuus otettu keskeiseksi arvoksi päätöksentekoon. Tulokset ovat näkyneet niin koululuokissa, nuorisotyönä kaduilla tai uutena tienpintana. Pian myös maan hallitus vaihtui: kikyt vaihtuivat Marinin hallituksen sosiaalisiin investointeihin ja kestävään tulevaisuuskuvaan.

Sudenhetkestä on tultu aamunkoittoon. Tuskin kukaan enää toteaa, ettei puolueita tunnista toisistaan tai ettei valinnoilla olisi väliä. Lahti kuuluu jokaiselle sen asukkaalle ja jokaisesta kaupunkilaisesta voidaan pitää huolta, jos vain niin valitsemme. Tänään alkanut kuntavaalien ennakkoäänestys on tärkeä valinnan paikka.

Valinnat vaaliuurnilla ovat näissä vaaleissa erityisen tärkeitä, koska Lahden tulevat päättäjät saavat tehtäväkseen koronapandemian jälkeisen jälleenrakennuksen. Oppimisvaje, hoitovelka ja jaksamisvelka on kirittävä nopeasti umpeen. Tämä edellyttää valittavilta valtuutetuilta sosiaalista omatuntoa, oikeudenmukaisuutta ja tulevaisuususkoa. Puolueilta se vaatii vakaata linjaa, suoraselkäisyyttä ja yhteistyökykyä. Tätä kaikkea SDP ja sen ehdokkaat ehdokkaat tarjoavat.

Viisaita valintoja vaaliuurnilla, pidetään huolta Lahdesta!

Kimi Uosukainen

25-vuotias opiskelija ja hyvinvoinnin ja terveydenedistämisen lautakunnan pj Lue lisää ehdokkaasta

Hyvinvointivaltion kohtalonhetki

Sunnuntaina 23. päivä tammikuuta tehdään historiaa. Ensimmäistä kertaa Suomen 115-vuotisessa vaalihistoriassa valitaan erilliset aluevaltuutetut päättämään sosiaali- ja terveyspalveluista. Samalla eräänlaiseen päätökseen tulee vuosikymmeniä jatkunut...

Pidetään järjestöt mukana uudistuksessa

Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen on sekä kuntien että tulevien hyvinvointialueiden lakisääteinen tehtävä. Tämä on tehtävä laaja-alaisesti yhteistyössä kolmannen sektorin sekä asukkaidensa kanssa. Sosiaali- ja terveysalan...

Valta vaaleissa valituille päättäjille

Uudessa aluehallintomallissa ei voida mennä pienten klikkien hallitsemaanpäätöksentekoon. Valta on säilytettävä vaaleilla valitulla valtuustolla ja senpäättämillä toimielimillä. Tulevissa aluevaaleissa valittavan aluevaltuuston ensimmäinen ja ehkä...

Tutustu ehdokkaisiin

Kimi Uosukainen

25-vuotias opiskelija ja hyvinvoinnin ja terveydenedistämisen lautakunnan pj

Lue lisää

Heikki Moilanen

Olen Heikki Moilanen. Kahden jo aikuisen lapsen isä. Järjestöaktiivi.

Lue lisää

Inga-Maija Hyppölä

Aktiivinen toimija ja edunvalvoja. Kulttuuria ja liikuntaa harrastava mummo.

Lue lisää

Janne Virtanen

Lahtelainen lääkäri, luottamusmies ja sivistyslautakunnan jäsen

Lue lisää

Marjut Hakala

Perushoitaja, pääluottamusmies

Lue lisää

Mika Kari

Hyvä Päijät-Häme

Lue lisää

Minna Lampinen

Sosionomiopiskelija, leijonaemo, kaupunginvaltuutettu

Lue lisää

Neea Similä

Tekniikkaa ja taloutta sopivassa suhteessa

Lue lisää

Pekka Komu

Maakuntahallituksen puheenjohtaja ja Lahden kaupunginvaltuuston 3. vpj.

Lue lisää

Sami Korkiakoski

Sami Korkiakoski - ruohonjuuritason ihmisyyttä!

Lue lisää

Sirkku Hildén

45-vuotias terveydenhoitaja Lahdesta

Lue lisää

Ville Kirkonpelto

34-vuotias aviomies, palveluyksikön johtaja sekä hyvinvoinnin ja vapaa-ajan lautakunnan jäsen

Lue lisää

Maria Mäkynen

32-vuotias koulutuksen asiantuntija, sivistyslautakunnan pj ja tasa-arvon puolustaja

Lue lisää