Koronavuosi lisännyt ikäihmisten haasteita – omaishoitajien jaksamista tuettava kriisin jälkeen

”Koronavuosi on ollut vaikea vanhusväestölle ja omaishoitajille”, kaupunginvaltuutettu Anneli Viinikka toteaa. Pitkäaikaisena kuntapäättäjänä Viinikka tietää hyvin, mistä puhuu.

Kuluneen vuoden ajan ikäihmiset ovat välttäneet läheisten tapaamista. Ostokset on tuotu kotiovelle ja suojavarusteisiin pukeutunut kotihoito tarjonnut välttämätöntä apua, kuten ruokaa, lääkkeitä tai kylpyä. ”Yksineläjät ovat eläneet hiljaisuudessa ja yksinäisyydessä jo vuoden, ilman läheisten halauksia tai muita ylimääräisiä kontakteja”, Viinikka muistuttaa.

Viinikka on huolissaan kaikenlaisten asioiden hoitamisen vaikeutumisesta, kun palvelut ovat siirtyneet digi-palveluiksi. Kaikilla ei ole tietokoneita, eikä jokaiselta onnistu pankkitunnusten käyttö tunnistautumiseen. ”Puhelimella asioiden hoito pitäisi saada helpommaksi ja nopeammaksi”, sote-päättäjänä itsekin toiminut hän vaatii.

Kaupungin ja Hyvinvointiyhtymän tulisi kaikin käytettävissä olevin keinoin parantaa omaishoitajien asemaa

Ikäihmisten lisäksi Anneli Viinikka kantaa erityistä huolta omaishoitajien jaksamisesta. Heidän vapaapäivänsä ovat saattaneet jäädä pitämättä, kun ei ole uskaltanut viedä hoidettavaansa lomapaikalle korona-tartunnan pelossa. ”Omaishoitajat ovat venyneet oman jaksamisensa äärirajoille, kun kotonakaan ei ole käynyt ketään ulkopuolisia auttamassa”, Viinikka kertoo.

Kaupungin jäämistörahoilla Päijät-Hämeen Omaishoitajat ry on palkannut kiertävän lähihoitajan Lahden kaupungin omaishoitajille, jota voi pyytää joksikin aikaa hoidettavien luokse. Tällä aikaa hoitaja pääsee hoitamaan asioitaan, lenkille tai kampaajalle. ”Tämä on hieno asia. Kaupungin ja Hyvinvointiyhtymän tulisi kaikin käytettävissä olevin keinoin parantaa omaishoitajien asemaa”, Viinikka päättää.


Annelin vaalitavoitteet

  • Säilytetään puhelin- ja asioimispalvelut niitä tarvitseville
  • Panostetaan koronan jälkihoidossa ikäihmisten yksinäisyyteen
  • Lisätään tukea, apua ja resursseja omaishoitajille – pikaisesti

Heikomman puolella oleva optimisti

Sirkku Hildén on sote-asioiden suvereeni osaaja, mutta myös paljon muuta: joustava kehittäjä, kotiseudun väkevä puolustaja sekä laulava popkorniahmatti. Mitkä ovat sinulle tärkeimmät asiat politiikan...

Turvallisen Suomen tekijä

Kansanedustaja Mika Kari kertoo, että me kaikki kohtaamme elämässämme tilanteita, joista emme selviä yksin. Siksi hänestä on tärkeää rakentaa yhdessä kaikille turvallista Suomea. Olkoon...

Tutustu ehdokkaisiin

Mika Kari

Hyvä Päijät-Häme

Lue lisää

Sirkku Hildén

45-vuotias terveydenhoitaja Lahdesta

Lue lisää