LAHDEN SKARPATTAVA VARHAISKASVATUSPALVELUIDEN TUOTTAMISESSA

Lahden varhaiskasvatuksen toteutus puhuttaa vaalikaudesta toiseen. Tiloissa oireillaan sisäilmasta. Usein päivähoitopaikkaa on vaikea saada tai sen saa jostain muualta kuin lähipäiväkodista. Myös paikan saaminen voi venyä viime tinkaan aiheuttaen ylimääräistä stressiä vanhemmille. 

Vaalikaudesta toiseen hoetaan samaa mantraa siitä, kuinka resurssit ovat vähissä. Tämä on tietenkin osittain totta, sillä harva kunta kylpee rahassa. Valitettavasti sivistystoimi nähdäänkin ensisijaisesti menoeränä ennemmin kuin investointina tulevaisuuteen, jota se todellisuudessa on.

Tärkeimmässä luottamustehtävässäni, vanhempana olemisessa, minun tehtäväni on tarjota lapsilleni turvaa. Joskus se on oma sylini ja joskus hoitajan, jolla on heille aidosti aikaa. Varhaiskasvatuksen ammattilaisten palkka ei koulutustasoon ja työn tärkeyteen nähden ole sellainen minkä työstä ansaitsisi.

Vaikka kaupunki toimii monelle heistä työnantajana, ei yksittäisiä palkkaratkaisuja tehdä valtuustossa. Siitäkin huolimatta yhtenä keskeisenä asiana pidän sitä, miten kaupunki voi osoittaa arvostustaan heitä kohtaan, jotka tätä työtä tekevät. Me kuitenkin annamme heille kaikkein tärkeimpämme huolehdittavaksi. He mahdollistavat sen, että voimme turvallisin mielin käydä töissä tai opiskella.

Parasta, mitä voimme kohtuullisen korvauksen lisäksi heille tarjota on työympäristö, jossa voi leikkiä, laulaa, halata ja hengittää.

Varhaiskasvatuksen ammattilaiset ovat kuitenkin vain ihmisiä ja heillä on oma elämänsä omine huolenaiheineen. Sen takia parasta, mitä voimme kohtuullisen korvauksen lisäksi heille tarjota on työympäristö, jossa voi leikkiä, laulaa, halata ja hengittää. Jossa jokaiselle lapselle on aikaa ja hoitajilla mahdollisuus toteuttaa laadukasta varhaiskasvatusta.

Meidän on huolehdittava, että perheet saavat päivähoitopaikan kohtuullisen matkan päästä. Jotta turhaa stressiä voidaan välttää, myös tieto mahdollisesta paikasta tulee saapua tarpeeksi ajoissa. Meidän tulee myös varmistaa varmistaa etteivät hoitajat joudu työskentelemään liian suurissa ryhmissä.

Varhaiskasvatukselle ja sivistystoimelle on ainaisten leikkausten sijaan turvattava tarpeelliset resurssit, jotta hoitajat voivat tehdä työnsä hyvin. Kaupungin tulee toimia varhaiskasvatuksen päätuottajana, pienten yksityisten ja kolmannen sektorin toimijoiden sitä täydentäessä. Tätä tärkeää työtä ei saa ulkoistaa suurille valtakunnallisille ketjuille. Niiden hoitajat ovat varmasti yhtä omistautuneita kuin muuallakin, mutta joiden lakisääteinen tehtävä on tuottaa yrityksen omistajille voittoa. Olemme jo nähneet mediassa esimerkkejä siitä, mihin se on monessa kaupungissa laadussa johtanut.

Sara Etola

Lahtelainen 33-vuotias kahden pienen lapsen äiti Lue lisää ehdokkaasta

Hyvinvointivaltion kohtalonhetki

Sunnuntaina 23. päivä tammikuuta tehdään historiaa. Ensimmäistä kertaa Suomen 115-vuotisessa vaalihistoriassa valitaan erilliset aluevaltuutetut päättämään sosiaali- ja terveyspalveluista. Samalla eräänlaiseen päätökseen tulee vuosikymmeniä jatkunut...

Pidetään järjestöt mukana uudistuksessa

Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen on sekä kuntien että tulevien hyvinvointialueiden lakisääteinen tehtävä. Tämä on tehtävä laaja-alaisesti yhteistyössä kolmannen sektorin sekä asukkaidensa kanssa. Sosiaali- ja terveysalan...

Valta vaaleissa valituille päättäjille

Uudessa aluehallintomallissa ei voida mennä pienten klikkien hallitsemaanpäätöksentekoon. Valta on säilytettävä vaaleilla valitulla valtuustolla ja senpäättämillä toimielimillä. Tulevissa aluevaaleissa valittavan aluevaltuuston ensimmäinen ja ehkä...

Tutustu ehdokkaisiin

Kimi Uosukainen

25-vuotias opiskelija ja hyvinvoinnin ja terveydenedistämisen lautakunnan pj

Lue lisää

Heikki Moilanen

Olen Heikki Moilanen. Kahden jo aikuisen lapsen isä. Järjestöaktiivi.

Lue lisää

Inga-Maija Hyppölä

Aktiivinen toimija ja edunvalvoja. Kulttuuria ja liikuntaa harrastava mummo.

Lue lisää

Janne Virtanen

Lahtelainen lääkäri, luottamusmies ja sivistyslautakunnan jäsen

Lue lisää

Marjut Hakala

Perushoitaja, pääluottamusmies

Lue lisää

Mika Kari

Hyvä Päijät-Häme

Lue lisää

Minna Lampinen

Sosionomiopiskelija, leijonaemo, kaupunginvaltuutettu

Lue lisää

Neea Similä

Tekniikkaa ja taloutta sopivassa suhteessa

Lue lisää

Pekka Komu

Maakuntahallituksen puheenjohtaja ja Lahden kaupunginvaltuuston 3. vpj.

Lue lisää

Sami Korkiakoski

Sami Korkiakoski - ruohonjuuritason ihmisyyttä!

Lue lisää

Sirkku Hildén

45-vuotias terveydenhoitaja Lahdesta

Lue lisää

Ville Kirkonpelto

34-vuotias aviomies, palveluyksikön johtaja sekä hyvinvoinnin ja vapaa-ajan lautakunnan jäsen

Lue lisää

Maria Mäkynen

32-vuotias koulutuksen asiantuntija, sivistyslautakunnan pj ja tasa-arvon puolustaja

Lue lisää