Liikunnan edistäminen Lahdessa

Lahti tunnetaan urheilukaupunkina. Maineen ovat tuoneet ennen kaikkea isot talviurheilutapahtumat useine maailmanmestaruuskisoineen pohjoismaisissa hiihtolajeissa.

Mainetta ovat tuoneet tietenkin myös Salppurin kisat, jotka WC -statuksineen ovat levinneet mediassa rajojemme ulkopuolellekin. Toki monet muutkin talviurheilutapahtumat kuten Finlandia-hiihto ovat näkyneet laajasti ainakin kotimaisessa mediassa.

Toki Lahdessa on myös paljon muutakin mainetta tuonutta, kuten monet joukkueurheilumenestykset. Aikanaan näitä on ollut pesäpallon (Lahden Mailaveikot), runsaasti jalkapallon (Kyykkä, FC-Lahti), aikanaan myös lentopallon ja edelleen koripallon (Lahden Namika, Lahti Basket) tahoilla. Toki monet muutkin lajit, kuten yleisurheilu ja uinti, ovat olleet ja ovat näkyvyyttä tuovia.

Monesti on tuntunut ja tuntuu siltä, että tavallisten kuntalaisten liikuntaedellytysten vaaliminen onkin jäänyt taka-alalle. Tavallisten kuntalaisten liikuntapaikkojen kehittämiseen ja toiminnan tukemiseen rahat eivät ole enää riittäneetkään. Toki paljon hyvääkin on syntynyt kuten esim. ehdokaskollega Haaraoja omassa kolumnissaan ansiokkaasti kirjoittaa.

Toinen ehdokaskollega, valtuutettu ja liikunta-ja kulttuurilautakunnan pj. Marju Markkanen nostaa julkisessa sanassa esiin suunnitelmallisuuden lisäämisen tärkeyden liikuntapaikkojen ylläpidossa ja kehittämisessä. Siinä ollaan varsin ytimessä! Oikein yliopistossa liikuntasuunnittelua opiskelleena, Jyväskylässä kaupungin liikuntasuunnittelijana toimineena, sitä seuranneena ja vuosia Pajulahden liikunnanohjaajaopiskelijoille opettaneena voi yhtyä näkemykseen, että tarvetta sellaiseen Lahdessa on.

Monesti on tuntunut ja tuntuu siltä, että tavallisten kuntalaisten liikuntaedellytysten vaaliminen onkin jäänyt taka-alalle

Onhan niitä suunnitelmiakin laadittu, ainakin yksittäisten kohteiden osalta ja laajemminkin, jos Kisapuiston stadionrakennuksenkin suunnitteluun on käytetty jo nyt yli miljoona euroa ja toisaalla konsultilta ostettu Sport Hub 2030:kin maksoi useita kymppitonneja.

Kaupunginvaltuustohan päätti taannoin, että koko Kisapuistosta laaditaan kokonaissuunnitelma, johon sisältyy jalkapallostadionrakennus Spatium Oy:n valmistelun pohjalta sekä iso tekojäärata. Toivottavasti suunnittelu tapahtuu paikallisella asiantuntemuksella ja eri käyttäjäryhmät riittävästi huomioiden.

Olen toiminut pelaajana ja vapaaehtoistyöntekijänä muutaman vuosikymmenen Kisapuiston pohjoisosassa, missä Lahden Tennis- ja Squaskeskus Oy on pitänyt 40 vuotta menestyksellä mailapelihallia. Se on oivallinen esimerkki siitä, miten julkinen ja yksityinen yhteistuumin voivat luoda ja ylläpitää liikuntaolosuhteita.

Kaupungin vuokramaalle ja aikanaan kaupungin takaamin lainoin (maksettu takaisin jo vuosikymmeniä sitten!) syntyi mailapelihalli, jota on myöhemmin laajennettu. Hiljattain Kispi Areenaksi nimetyssä hallissa voi pelata tennistä neljällä laadukkaalla kentällä, sulkapalloa viidellä kentällä, squashia viidellä kentällä, pöytätennistä yhdellä sekä myös kuntoilla hallin tiloissa olevalla kuntosalilla KispiGymillä, jonka osakas olen.

Halliyhtiö rakensi kenttätarpeen tyydyttämiseksi toisen hallin Janus Areenan Heinlammintielle, koska kenttälaajennus Kisapuistossa ei onnistunut. Samoin halliyhtiö teki kaksi vuotta sitten kaksi padelkenttää Kisapuiston tenniskenttien viereen. Kun kaupungin omistamat  kuusi mainiota massatenniskenttää, jotka Lahden Verkkopalloseura sopimuspohjaisesti hoitaa, lasketaan mukaan, voi Kahvila Kispistä tai netin kautta varata 27:ää eri mailapelikenttää.

Nyt on saatu lukea ja kuulla, että liikuntapaikkarintamalla tai ainakin padel-sellaisella tapahtuu paljon. Hienolta kuulostaa suunnitelmat Salpauselkä Parkista, jonka pitäisi rakentua Kärpäsenmäen kupeeseen. Siihen on tulossa muun muassa runsaasti padelkenttiä kahdessa vaiheessa.

Spatium Oy remontoi Energiahallin lähellä hallitilaa, johon yrittäjät laittavat useita padelkenttiä. Lisäksi Askon alueelle on suunniteltu usean sisä- sekä ulkopadelkentän keskusta. Kun lasketaan yhteen olemassa olevat ja suunnitellut kentät toteutuessaan, on Lahden alueella kohta yli 30 sisäpadelkenttää. Saattaa riittää!

Jos kaupungin suunniteltu peruspanos ja yksityinen intressi saataisiin yhtymään mielekkäästi, saattaisi Lahti jatkossa olla edelleen urheilumaineinen kaupunki ulkopaikkakuntalaisille, mutta myös monipuolinen ja käyttäjäystävällinen liikuntakaupunki lahtelaisille sekä turisteillekin.

Pertti Vartiainen

Liikunnanopettaja, nyt yrittäjä. Koulutuksen ammattilainen ja Kisapuisto-aktivisti. Lue lisää ehdokkaasta

Koronan jälkeinen Lahti tarvitsee reiluja ja edistyksellisiä rakentajia – meitä demareita

Ensimmäiset kuntavaalien äänestyslipukkeet leimataan tänään. Lahtelaiset käyvät vaaliuurnille poikkeuksellisessa tilanteessa raskaan koronavuoden jälkeen. Ilmassa on kuitenkin jo toivoa paremmasta –  normaalimmasta kesästä ja yhteiskunnan...

Nuorten maksuton ehkäisy on sukupolvikysymys

Poliittinen ristiveto jatkuu koskien maksuttoman ehkäisyn tarjoamista jokaiselle alle 25-vuotiaalle päijät-hämäläiselle. Viimeisimmässä asian käsittelyn käänteessä Lahden kaupunginhallitus päätti oikeistopuolueiden esityksestä muuttaa Lahden kantaa asiaa...

Hyvinvointitaloudessa talousarvio tehdään ihmisten ehdoilla

Perinteinen tapa tehdä talousarviota on rakentaa kokonaisuutta luvut edellä. Keväisin kaupunginhallitus on käsitellyt talousarviokehystä, jossa ensin lyödään lähinnä talouden lukujen raamit paikoilleen. Tämän jälkeen...

Tutustu ehdokkaisiin

Kimi Uosukainen

25-vuotias opiskelija, sivistyslautakunnan jäsen ja Työväenyhdistyksen pj

Lue lisää

Heikki Haaraoja

Heikki Haaraoja. Liikuntapaikkamestari, jalkapallovalmentaja, pienyrittäjä

Lue lisää

Heikki Moilanen

Pitkäjänteistä päätöksentekoa

Lue lisää

Inga-Maija Hyppölä

Aktiivinen ikäihmisten puolesta puhuja. Liikuntaa ja eri muodoissa kulttuuria harrastava mummo.

Lue lisää

Janne Nurminen

Olen uusille asioille avoin ja muutosta pelkäämätön.

Lue lisää

Janne Virtanen

Lahtelainen lääkäri

Lue lisää

Jetta Laakso

Työtä pelkäämätön ja vastuuntuntoinen vaikuttajanainen Nastolasta

Lue lisää

Johanna Tuliainen

Johanna on kasvatus- ja ohjausalan lehtori, erityslapsen äiti.

Lue lisää

Antti Toijanaho

Lahtelainen aktiivinen yhdistystoimija, varatyösuojeluvaltuutettu

Lue lisää

Marjut Hakala

Perushoitaja, pääluottamusmies

Lue lisää

Mika Kari

Hyvä Lahti

Lue lisää

Minna Lampinen

3 lapsen äiti, sosionomiopiskelija ja Lahden kaupunginvaltuutettu.

Lue lisää

Neea Similä

Tekniikkaa ja taloutta sopivassa suhteessa

Lue lisää

Pekka Komu

Olen SDP:n valtuustoryhmän pj. ja ammatiltani liiketoimintakehittäjä.

Lue lisää

Pertti Vartiainen

Liikunnanopettaja, nyt yrittäjä. Koulutuksen ammattilainen ja Kisapuisto-aktivisti.

Lue lisää

Reijo Toroskainen

Olen Reijo 52 vuotta

Lue lisää

Roosa Rusanen

27-vuotias, pian kahden lapsen äiti Nastolasta.

Lue lisää

Sami Korkiakoski

Sami Korkiakoski - ruohonjuuritason ihmisyyttä!

Lue lisää

Sara Etola

Lahtelainen 33-vuotias kahden pienen lapsen äiti

Lue lisää

Seppo Koskinen

Olen entinen leipuri, pitkä kokemus kuntapolitiikasta, ihminen ihmisten asialla.

Lue lisää

Sirkku Hildén

44 vuotias äiti, terveydenhoitaja ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja

Lue lisää

Susanna Soppi

Mukana, sydämellä.

Lue lisää

Venla Räty

Venla Räty, nuorten, vanhusten ja yrittäjien asialla

Lue lisää

Ville Kirkonpelto

Terveydenhuollon ja johtamisen asiantuntija

Lue lisää

Maria Mäkynen

32-vuotias koulutuksen asiantuntija, sivistyslautakunnan pj ja tasa-arvon puolustaja

Lue lisää