Millaisen kulttuurikaupungin Lahdesta haluat?

Kulttuuri tuottaa tärkeitä elämyspalveluita kaikille kaupunkilaisille ja tekee kaupungin, joka tunnetaan muualla.

Minulta on pyydetty kannanottoa kulttuurin puolesta. Viimeksi sitä pyysi tunnettu paikallinen näyttelijä sekä arvostettu ihminen, Asukkaiden Lahden kuntavaaliehdokas Ritva Sorvali. No, tässä se kannanotto tulee!

Kulttuuri on Lahdessa osa laajempaa elinvoimakysymystä. Normaalisti ennen pandemia-aikaa Lahden kaupunginteatterin piha täyttyy tilausliikenteen busseista, mutta nyt elämme juuri tätä pandemia-aikaa. Teatterin lisäksi myös kaupunginorkesterit ovat tärkeitä seutukunnallisia kulttuurin tarjoajia. Ne ovat tärkeitä eri-ikäisille väestöryhmille, mm. koululaisille sekä ikääntyneille. Lahdesta parhaiten tunnemme muun muassa Sinfonia Lahden.

Muissa kaupungeissa sekä alueilla on ymmärretty kaupunkiorkestereiden sekä muunlaisenkin musiikin merkityksen vireyden tuojana. Kaupunginorkestereiden toimintaa tuetaan osin valtionavustuksin. Esimerkiksi Meri-Lapissa on pyritty tukemaan paikallisen kaupunginorkesterin toimintaa ja Rovaniemellä muutama vuosi takaperin toimi muun muassa Kunnan Pojat, joka kiersi Rovaniemen kyliä ja soitti kevyttä musiikkia paikallisille ihmisille. Näin taattiin kulttuuritarjonta myös kaupungin reuna-alueilla kylissä. Ehkä tässä olisi vinkkiä myös Lahdellekin? 

Kulttuuri tuo virkeyttä juuri siihen seutukuntaan ja tuo vetovoimaa, joka työllistää muuta palvelualan sektoria esim. majoitusta sekä ravintolapalveluita. Kulttuurista päätetään Lahden kaupunginvaltuustossa. Kulttuurimäärärahojen leikkauksissa itse asiassa koskemme laajempaan kokonaisuuteen kuin tarjottaviin kulttuuripalveluihin. Koskemme seutukunnan elinvoimaan sekä yleiseen kuvaan, mikä Lahdesta muodostuu.

Kuntavaaleissa sinä päätät, onko Lahti kulttuurikaupunki vai ei? Minusta sen pitää olla. Miltä tuntuu kaupunki ilman teatteriesityksiä, museota, sivukirjastoja tai vapaata kulttuuria? Kuulostaa sellaiselta kaupungilta missä en itse haluaisi asua.

Muista äänestää 13.6.2021!

Heikomman puolella oleva optimisti

Sirkku Hildén on sote-asioiden suvereeni osaaja, mutta myös paljon muuta: joustava kehittäjä, kotiseudun väkevä puolustaja sekä laulava popkorniahmatti. Mitkä ovat sinulle tärkeimmät asiat politiikan...

Turvallisen Suomen tekijä

Kansanedustaja Mika Kari kertoo, että me kaikki kohtaamme elämässämme tilanteita, joista emme selviä yksin. Siksi hänestä on tärkeää rakentaa yhdessä kaikille turvallista Suomea. Olkoon...

Tutustu ehdokkaisiin

Mika Kari

Hyvä Päijät-Häme

Lue lisää

Sirkku Hildén

45-vuotias terveydenhoitaja Lahdesta

Lue lisää