Millaisen kulttuurikaupungin Lahdesta haluat?

Kulttuuri tuottaa tärkeitä elämyspalveluita kaikille kaupunkilaisille ja tekee kaupungin, joka tunnetaan muualla.

Minulta on pyydetty kannanottoa kulttuurin puolesta. Viimeksi sitä pyysi tunnettu paikallinen näyttelijä sekä arvostettu ihminen, Asukkaiden Lahden kuntavaaliehdokas Ritva Sorvali. No, tässä se kannanotto tulee!

Kulttuuri on Lahdessa osa laajempaa elinvoimakysymystä. Normaalisti ennen pandemia-aikaa Lahden kaupunginteatterin piha täyttyy tilausliikenteen busseista, mutta nyt elämme juuri tätä pandemia-aikaa. Teatterin lisäksi myös kaupunginorkesterit ovat tärkeitä seutukunnallisia kulttuurin tarjoajia. Ne ovat tärkeitä eri-ikäisille väestöryhmille, mm. koululaisille sekä ikääntyneille. Lahdesta parhaiten tunnemme muun muassa Sinfonia Lahden.

Muissa kaupungeissa sekä alueilla on ymmärretty kaupunkiorkestereiden sekä muunlaisenkin musiikin merkityksen vireyden tuojana. Kaupunginorkestereiden toimintaa tuetaan osin valtionavustuksin. Esimerkiksi Meri-Lapissa on pyritty tukemaan paikallisen kaupunginorkesterin toimintaa ja Rovaniemellä muutama vuosi takaperin toimi muun muassa Kunnan Pojat, joka kiersi Rovaniemen kyliä ja soitti kevyttä musiikkia paikallisille ihmisille. Näin taattiin kulttuuritarjonta myös kaupungin reuna-alueilla kylissä. Ehkä tässä olisi vinkkiä myös Lahdellekin? 

Kulttuuri tuo virkeyttä juuri siihen seutukuntaan ja tuo vetovoimaa, joka työllistää muuta palvelualan sektoria esim. majoitusta sekä ravintolapalveluita. Kulttuurista päätetään Lahden kaupunginvaltuustossa. Kulttuurimäärärahojen leikkauksissa itse asiassa koskemme laajempaan kokonaisuuteen kuin tarjottaviin kulttuuripalveluihin. Koskemme seutukunnan elinvoimaan sekä yleiseen kuvaan, mikä Lahdesta muodostuu.

Kuntavaaleissa sinä päätät, onko Lahti kulttuurikaupunki vai ei? Minusta sen pitää olla. Miltä tuntuu kaupunki ilman teatteriesityksiä, museota, sivukirjastoja tai vapaata kulttuuria? Kuulostaa sellaiselta kaupungilta missä en itse haluaisi asua.

Muista äänestää 13.6.2021!

Sami Korkiakoski

Sami Korkiakoski - ruohonjuuritason ihmisyyttä! Lue lisää ehdokkaasta

Hyvinvointivaltion kohtalonhetki

Sunnuntaina 23. päivä tammikuuta tehdään historiaa. Ensimmäistä kertaa Suomen 115-vuotisessa vaalihistoriassa valitaan erilliset aluevaltuutetut päättämään sosiaali- ja terveyspalveluista. Samalla eräänlaiseen päätökseen tulee vuosikymmeniä jatkunut...

Pidetään järjestöt mukana uudistuksessa

Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen on sekä kuntien että tulevien hyvinvointialueiden lakisääteinen tehtävä. Tämä on tehtävä laaja-alaisesti yhteistyössä kolmannen sektorin sekä asukkaidensa kanssa. Sosiaali- ja terveysalan...

Valta vaaleissa valituille päättäjille

Uudessa aluehallintomallissa ei voida mennä pienten klikkien hallitsemaanpäätöksentekoon. Valta on säilytettävä vaaleilla valitulla valtuustolla ja senpäättämillä toimielimillä. Tulevissa aluevaaleissa valittavan aluevaltuuston ensimmäinen ja ehkä...

Tutustu ehdokkaisiin

Kimi Uosukainen

25-vuotias opiskelija ja hyvinvoinnin ja terveydenedistämisen lautakunnan pj

Lue lisää

Heikki Moilanen

Olen Heikki Moilanen. Kahden jo aikuisen lapsen isä. Järjestöaktiivi.

Lue lisää

Inga-Maija Hyppölä

Aktiivinen toimija ja edunvalvoja. Kulttuuria ja liikuntaa harrastava mummo.

Lue lisää

Janne Virtanen

Lahtelainen lääkäri, luottamusmies ja sivistyslautakunnan jäsen

Lue lisää

Marjut Hakala

Perushoitaja, pääluottamusmies

Lue lisää

Mika Kari

Hyvä Päijät-Häme

Lue lisää

Minna Lampinen

Sosionomiopiskelija, leijonaemo, kaupunginvaltuutettu

Lue lisää

Neea Similä

Tekniikkaa ja taloutta sopivassa suhteessa

Lue lisää

Pekka Komu

Maakuntahallituksen puheenjohtaja ja Lahden kaupunginvaltuuston 3. vpj.

Lue lisää

Sami Korkiakoski

Sami Korkiakoski - ruohonjuuritason ihmisyyttä!

Lue lisää

Sirkku Hildén

45-vuotias terveydenhoitaja Lahdesta

Lue lisää

Ville Kirkonpelto

34-vuotias aviomies, palveluyksikön johtaja sekä hyvinvoinnin ja vapaa-ajan lautakunnan jäsen

Lue lisää

Maria Mäkynen

32-vuotias koulutuksen asiantuntija, sivistyslautakunnan pj ja tasa-arvon puolustaja

Lue lisää