Muutosvastarintaa vai kehitysmyönteisyyttä?

Lahti on kuuluisa siitä, että moni merkittävä päätös on syntynyt vain yhden äänen enemmistöllä. Mitä jos nämä täpärät äänestykset olisivat menneet toisinpäin: olisiko Lahti silloin parempi kaupunki? Uskallan väittää, että ei olisi vaan selvästi huonompi.

Yhden äänen enemmistöllä päätettiin niin Sibeliustalosta, toriparkista, Ranta-Kartanosta, Aleksanterinkadun yksisuuntaisuudesta kuin Nastolan ja Lahden kuntaliitoksestakin. Eteläisestä kehätiestä päätettiin muutaman äänen erolla.

Ranta-Kartanon kaava oli ensimmäinen vaikea päätös, jonka jouduin tekemään vuonna 2009 uutena valtuutettuna. Vielä päätöstä seuraavissa vaaleissa ehdokkaita meni kirkkaasti läpi puhtaalla rakentamisen vastustamisella. Kaksi vuotta sitten valtuusto päätti yksimielisesti, ilman yhtään puheenvuoroa, Ranta-Kartanon kaavasta hotellin ja vesiliikuntakeskuksen tarpeisiin. Jokin oli muuttunut merkittävästi vajaassa kymmenessä vuodessa.

Kaikista kovinta poliittista vääntöä koin aikanaan toriparkkiin liittyvässä päätöksenteossa. Silloin laineet löivät pahasti yli, ja sain itsekin vastaanottaa useamman tappouhkauksen. Nyt toriparkki ei herätä enää juurikaan tunteita – tai jos herättää, ne ovat usein positiivisia. Toriparkista on tullut kannattava, ja se on mahdollistanut keskustan kehittämistä ja uusia investointeja.

Päätöksiä pitää uskaltaa tehdä

Sama kaava tuntuu toistuvan: ensin asiaa vastustetaan kovasti ja sen toteuduttua siihen ollaan lopulta tyytyväisiä. Onneksi vastuunkantajat ovat nähneet pitkälle ja ovat jaksaneet olla kehitysmyönteisiä. Asioiden vastustaminen on helppoa. Riittää, kun ilmoittaa, että ei käy. Ratkaisujen löytäminen ja toteuttaminen on paljon vaikeampaa.

Poliitikolta vaaditaan monenlaisia ominaisuuksia. Poliitikon pitää uskaltaa tehdä päätöksiä paineen alla. Myös sellaisista asioista, joita kovasti vastustetaan, mutta oman arvion mukaan ovat oikeita ja kaupunkilaisten kannalta hyviä. Riskejä pitää tietenkin analysoida tarkasti. Mutta on hyvä muistaa: jos ei ota koskaan riskiä, ei voi onnistua.

Pekka Komu

Maakuntahallituksen puheenjohtaja ja Lahden kaupunginvaltuuston 3. vpj. Lue lisää ehdokkaasta

Hyvinvointivaltion kohtalonhetki

Sunnuntaina 23. päivä tammikuuta tehdään historiaa. Ensimmäistä kertaa Suomen 115-vuotisessa vaalihistoriassa valitaan erilliset aluevaltuutetut päättämään sosiaali- ja terveyspalveluista. Samalla eräänlaiseen päätökseen tulee vuosikymmeniä jatkunut...

Pidetään järjestöt mukana uudistuksessa

Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen on sekä kuntien että tulevien hyvinvointialueiden lakisääteinen tehtävä. Tämä on tehtävä laaja-alaisesti yhteistyössä kolmannen sektorin sekä asukkaidensa kanssa. Sosiaali- ja terveysalan...

Valta vaaleissa valituille päättäjille

Uudessa aluehallintomallissa ei voida mennä pienten klikkien hallitsemaanpäätöksentekoon. Valta on säilytettävä vaaleilla valitulla valtuustolla ja senpäättämillä toimielimillä. Tulevissa aluevaaleissa valittavan aluevaltuuston ensimmäinen ja ehkä...

Tutustu ehdokkaisiin

Kimi Uosukainen

25-vuotias opiskelija ja hyvinvoinnin ja terveydenedistämisen lautakunnan pj

Lue lisää

Heikki Moilanen

Olen Heikki Moilanen. Kahden jo aikuisen lapsen isä. Järjestöaktiivi.

Lue lisää

Inga-Maija Hyppölä

Aktiivinen toimija ja edunvalvoja. Kulttuuria ja liikuntaa harrastava mummo.

Lue lisää

Janne Virtanen

Lahtelainen lääkäri, luottamusmies ja sivistyslautakunnan jäsen

Lue lisää

Marjut Hakala

Perushoitaja, pääluottamusmies

Lue lisää

Mika Kari

Hyvä Päijät-Häme

Lue lisää

Minna Lampinen

Sosionomiopiskelija, leijonaemo, kaupunginvaltuutettu

Lue lisää

Neea Similä

Tekniikkaa ja taloutta sopivassa suhteessa

Lue lisää

Pekka Komu

Maakuntahallituksen puheenjohtaja ja Lahden kaupunginvaltuuston 3. vpj.

Lue lisää

Sami Korkiakoski

Sami Korkiakoski - ruohonjuuritason ihmisyyttä!

Lue lisää

Sirkku Hildén

45-vuotias terveydenhoitaja Lahdesta

Lue lisää

Ville Kirkonpelto

34-vuotias aviomies, palveluyksikön johtaja sekä hyvinvoinnin ja vapaa-ajan lautakunnan jäsen

Lue lisää

Maria Mäkynen

32-vuotias koulutuksen asiantuntija, sivistyslautakunnan pj ja tasa-arvon puolustaja

Lue lisää