Jo ennen koronakriisiä ongelmat hoivakodeissa toivat esille selkeitä epäkohtia meidän vanhustenhoidossamme. Nämä epäkohdat saavat ainakin minut kysymään itseltäni, miten haluamme tulevaisuudessa kohdella heikompia ja vanhempia?
Koronakriisin tärkeimpiä exit-strategioita on viestiä asioista ikäihmisille ilman pelkoa ja avata yhteiskunta heitä tukien. Meidän yhteiskuntamme on sen heille velkaa. Tuntuu todella pahalta, että olemme epäonnistuneet näin surkeasti ikäihmisten huolenpidon järjestämisessä.
Vanhukset ja lapset ovat olleet kriisin suurimpia kärsijöitä ja he tarvitsevat arvonsa mukaista hoitoa. Nyt pitää heti paikalla järjestää kunnollista kuntoutusta, jotta mahdollistetaan, että kaikki saavat tarvitsemansa avun.
Vanhuksia ei pidä jättää yksin ongelmiensa kanssa. Liian moni ikäihminen ei kehtaa pyytää apua ongelmiinsa, vaikka hätä olisi kova ja monet saattavat jäädä oman onnensa nojaan.
Vanhuksille viestiminen pitää olla haaveita tukevaa ja positiivista. Ehdotankin, että nyt viruksen väistyessä meidän pitää avata kaikki valtion ja kuntien omistamat urheilu- ja kulttuurikeskukset lapsille, nuorille ja eläkeläisille ilmaiseksi. Meidän pitää myös tukea kaikkea kolmannen sektorin järjestö- ja kulttuuritoimintaa, jotta voidaan samalla työllistää ja käyttää hyväksi osaamista, jota yhteiskunnastamme löytyy.
Vanhukset tarvitsevat kriisin väistyessä tekemistä ja liikuntaa, sillä heillä on takanaan suljettujen ovien vuosi. Koronakriisin alkuvaiheessa vierailut palvelutaloihin ja hoivakoteihin kiellettiin. Osassa asukkaat eivät saaneet poistua huoneistaan, vaikka jotkut vanhukset eivät enää edes ymmärtäneet, mitä oli tekeillä.Vanhan ihmisen liikkumattomuus heikentää hyvin nopeasti toimintakykyä. Lähes kaikki ympärivuorokautisen hoidon asiakkaat ovat muistisairaita. Heille on tärkeää arjessa ylläpitää erilaisia arjen toiminnan taitoja.
Kun näitä ei ole voitu ulkoilun ja liikkumisen kautta ylläpitää, vanhukset ovat voineet aika nopeastikin menettää pysyvästikin näitä taitoja, ja se näkyy sitten muistisairauksien etenemisenä.
Tulevaisuus kuuluu kaikille – myös vanhuksille.
Selviämme tästä kriisistä porukalla kaikkia vahvuuksiamme käyttäen.
Kuvassa ikuistettuna minä ja Mummi Helga Nurminen-Ekholm, joka on niin ikään SDP:n riveissä ehdolla Heinolassa kunnallisvaaleissa. Mummi on terästä
️
Sunnuntaina 23. päivä tammikuuta tehdään historiaa. Ensimmäistä kertaa Suomen 115-vuotisessa vaalihistoriassa valitaan erilliset aluevaltuutetut päättämään sosiaali- ja terveyspalveluista. Samalla eräänlaiseen päätökseen tulee vuosikymmeniä jatkunut...
Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen on sekä kuntien että tulevien hyvinvointialueiden lakisääteinen tehtävä. Tämä on tehtävä laaja-alaisesti yhteistyössä kolmannen sektorin sekä asukkaidensa kanssa. Sosiaali- ja terveysalan...
Uudessa aluehallintomallissa ei voida mennä pienten klikkien hallitsemaanpäätöksentekoon. Valta on säilytettävä vaaleilla valitulla valtuustolla ja senpäättämillä toimielimillä. Tulevissa aluevaaleissa valittavan aluevaltuuston ensimmäinen ja ehkä...