Nuorten maksuton ehkäisy on sukupolvikysymys

Poliittinen ristiveto jatkuu koskien maksuttoman ehkäisyn tarjoamista jokaiselle alle 25-vuotiaalle päijät-hämäläiselle. Viimeisimmässä asian käsittelyn käänteessä Lahden kaupunginhallitus päätti oikeistopuolueiden esityksestä muuttaa Lahden kantaa asiaa koskien. Nuorten arjelle tärkeä asia on politisoitunut ja vanhoilliset poliitikot ovat tehneet asiasta poliittisen identiteettikysymyksen.

Politikointi asian ympärillä on ylimitoitettua ja tarkoitushakuista. Maksutonta ehkäisyä kannattaa 60% maakunnan yli tuhannesta ehdokkaasta, uutisoi Etelä-Suomen Sanomat 29.5. YLE:n kuntavaalikoneessa lahtelaisista alle 30-vuotiaista ehdokkaista jopa 31 ehdokasta kannatti maksutonta ehkäisyä ja vain kuusi vastusti. Valtaosa nuorista ehdokkaista oli täysin samaa mieltä ehkäisyn tarjoamista koskevan väitteen kanssa.

Politikointi asian ympärillä on ylimitoitettua ja tarkoitushakuista

Maksuttoman ehkäisyn tarjoaminen on sukupolvikysymys. Päätös koskettaa tuhansia maakunnan nuoria, jotka eivät ole kuitenkaan voineet osallistua asian valmisteluun tai käsittelyyn. Asiaa koskevat aloitteet ja esitykset ovat pyörineet pian neljä vuotta niin Lahden kaupungin kuin Päijät-Hämeen Hyvinvointiyhtymän päätöksenteon rattaissa. Tuossa ajassa olisi ehditty edistää lukuisten nuorten lisääntymisterveyttä, perhesuunnittelua ja tasavertaisuutta.

Taantumuksellisuutta edustavat päätöksentekijät sekä Lahden kaupunginhallituksessa että Hyvinvointiyhtymässä ovat valinneet politikoinnin nuorten hyvinvoinnin edelle. Silmiinpistävää on myös nuorten päättäjien puute asiasta päättävissä toimielimissä. Nuorten arjelle tärkeät asiat tarvitsisivat myös nuoria puolestapuhujia. Maakunnan nuorten ei tule vaipua epätoivoon tilanteen suhteen, vaan käyttää innokkaasti äänioikeuttaan – nuorten asioiden ja nuorten päättäjien puolesta!

Heikomman puolella oleva optimisti

Sirkku Hildén on sote-asioiden suvereeni osaaja, mutta myös paljon muuta: joustava kehittäjä, kotiseudun väkevä puolustaja sekä laulava popkorniahmatti. Mitkä ovat sinulle tärkeimmät asiat politiikan...

Turvallisen Suomen tekijä

Kansanedustaja Mika Kari kertoo, että me kaikki kohtaamme elämässämme tilanteita, joista emme selviä yksin. Siksi hänestä on tärkeää rakentaa yhdessä kaikille turvallista Suomea. Olkoon...

Tutustu ehdokkaisiin

Mika Kari

Hyvä Päijät-Häme

Lue lisää

Sirkku Hildén

45-vuotias terveydenhoitaja Lahdesta

Lue lisää