Politiikkaa arvot edellä –maakunnan päihdeongelma hallintaan

Pekka Komulle ei ole olemassa monen kerroksen väkeä. Hän toivoo oikeudenmukaisuuden, tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toteutuvan aluevaltuuston päätöksenteossa.

Maakuntahallituksen puheenjohtaja Pekka Komu tietää, että kaikilla päijäthämäläisillä ei ole hyvät lähtökohdat hyvinvoinnille. ”Huono-osaisuus periytyy elämänvaiheesta ja sukupolvesta toiseen. Se on kierre, jota on vaikea katkaista”, Komu toteaa.

Yksi periytyvään huono-osaisuuteen usein liittyvä ongelmavyyhti on päihteidenkäyttö. Suurimpien kaupunkien jätevesitutkimuksen mukaan ekstaasin ja kokaiinin käyttö lisääntyi Lahdessa vuonna 2020. Vaikka amfetamiinin käytössä näkyy pientä laskua, sitä käytetään vielä neljänneksi eniten suurista kaupungeista.

Onko meillä aitoa tahtoa kantaa jokaisesta huolta?

”Päihdeongelmaiset ovat syrjään työnnettyjä ihmisiä. Politiikassa on kysymys siitä, välitämmekö heistä. Onko meillä aitoa tahtoa kantaa jokaisesta huolta?”, Komu kysyy.

Lahden kaupunki selvitti, millaista ehkäisevää päihdetyötä toivotaan. Vastaajat toivoivat nuorille sekä heidän vanhemmilleen annettavan päihdekasvatuksen lisäämistä. Kaupunkilaiset toivoivat myös varhaisen puuttumisen tehostamista, matalan kynnyksen kohtaamispaikkojen lisäämistä sekä maksutonta harrastustoimintaa kaiken ikäisille.

”Ehkäisevään päihdetyöhön tulisi panostaa. Parasta on vaikuttaa ihmisen elämäntilanteisiin ja valintoihin mahdollisimman varhaisessa vaiheessa”, Komu sanoo

Päättäjiltä vaaditaan usein nopeita ratkaisuja päihdeongelmaan. Tosimaailmassa sitä on kuitenkin vaikea ratkaista. ”Päihdetyötä tehdään paljon ja täydellä sydämellä. Näen, että kysymys on asenteista ja siitä, miten valtava tietomäärä ja kokemus saadaan valjastettua oikein. Muutos ei tapahdu helpolla, eikä varsinkaan sillä, että vain haukutaan tekijöitä”, Komu listaa.

Neljättä kautta Lahden kaupunginvaltuustossa istuva Pekka Komu peräänkuuluttaa päättäjiltä vahvaa arvopohjaa, jotta päihdetyötä saa sille kuuluvan arvostuksen ja resurssoinnin. Hänen oman ja SDP:n yhteiset arvot lähtevät siitä, että ketään ei jätetä yksin ja kaikki ovat ihmiset yhtä arvokkaita.

Pekka Komu

Maakuntahallituksen puheenjohtaja ja Lahden kaupunginvaltuuston 3. vpj. Lue lisää ehdokkaasta

Hyvinvointivaltion kohtalonhetki

Sunnuntaina 23. päivä tammikuuta tehdään historiaa. Ensimmäistä kertaa Suomen 115-vuotisessa vaalihistoriassa valitaan erilliset aluevaltuutetut päättämään sosiaali- ja terveyspalveluista. Samalla eräänlaiseen päätökseen tulee vuosikymmeniä jatkunut...

Pidetään järjestöt mukana uudistuksessa

Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen on sekä kuntien että tulevien hyvinvointialueiden lakisääteinen tehtävä. Tämä on tehtävä laaja-alaisesti yhteistyössä kolmannen sektorin sekä asukkaidensa kanssa. Sosiaali- ja terveysalan...

Valta vaaleissa valituille päättäjille

Uudessa aluehallintomallissa ei voida mennä pienten klikkien hallitsemaanpäätöksentekoon. Valta on säilytettävä vaaleilla valitulla valtuustolla ja senpäättämillä toimielimillä. Tulevissa aluevaaleissa valittavan aluevaltuuston ensimmäinen ja ehkä...

Tutustu ehdokkaisiin

Kimi Uosukainen

25-vuotias opiskelija ja hyvinvoinnin ja terveydenedistämisen lautakunnan pj

Lue lisää

Heikki Moilanen

Olen Heikki Moilanen. Kahden jo aikuisen lapsen isä. Järjestöaktiivi.

Lue lisää

Inga-Maija Hyppölä

Aktiivinen toimija ja edunvalvoja. Kulttuuria ja liikuntaa harrastava mummo.

Lue lisää

Janne Virtanen

Lahtelainen lääkäri, luottamusmies ja sivistyslautakunnan jäsen

Lue lisää

Marjut Hakala

Perushoitaja, pääluottamusmies

Lue lisää

Mika Kari

Hyvä Päijät-Häme

Lue lisää

Minna Lampinen

Sosionomiopiskelija, leijonaemo, kaupunginvaltuutettu

Lue lisää

Neea Similä

Tekniikkaa ja taloutta sopivassa suhteessa

Lue lisää

Pekka Komu

Maakuntahallituksen puheenjohtaja ja Lahden kaupunginvaltuuston 3. vpj.

Lue lisää

Sami Korkiakoski

Sami Korkiakoski - ruohonjuuritason ihmisyyttä!

Lue lisää

Sirkku Hildén

45-vuotias terveydenhoitaja Lahdesta

Lue lisää

Ville Kirkonpelto

34-vuotias aviomies, palveluyksikön johtaja sekä hyvinvoinnin ja vapaa-ajan lautakunnan jäsen

Lue lisää

Maria Mäkynen

32-vuotias koulutuksen asiantuntija, sivistyslautakunnan pj ja tasa-arvon puolustaja

Lue lisää