Pekka Komulle ei ole olemassa monen kerroksen väkeä. Hän toivoo oikeudenmukaisuuden, tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toteutuvan aluevaltuuston päätöksenteossa.
Maakuntahallituksen puheenjohtaja Pekka Komu tietää, että kaikilla päijäthämäläisillä ei ole hyvät lähtökohdat hyvinvoinnille. ”Huono-osaisuus periytyy elämänvaiheesta ja sukupolvesta toiseen. Se on kierre, jota on vaikea katkaista”, Komu toteaa.
Yksi periytyvään huono-osaisuuteen usein liittyvä ongelmavyyhti on päihteidenkäyttö. Suurimpien kaupunkien jätevesitutkimuksen mukaan ekstaasin ja kokaiinin käyttö lisääntyi Lahdessa vuonna 2020. Vaikka amfetamiinin käytössä näkyy pientä laskua, sitä käytetään vielä neljänneksi eniten suurista kaupungeista.
Onko meillä aitoa tahtoa kantaa jokaisesta huolta?
”Päihdeongelmaiset ovat syrjään työnnettyjä ihmisiä. Politiikassa on kysymys siitä, välitämmekö heistä. Onko meillä aitoa tahtoa kantaa jokaisesta huolta?”, Komu kysyy.
Lahden kaupunki selvitti, millaista ehkäisevää päihdetyötä toivotaan. Vastaajat toivoivat nuorille sekä heidän vanhemmilleen annettavan päihdekasvatuksen lisäämistä. Kaupunkilaiset toivoivat myös varhaisen puuttumisen tehostamista, matalan kynnyksen kohtaamispaikkojen lisäämistä sekä maksutonta harrastustoimintaa kaiken ikäisille.
”Ehkäisevään päihdetyöhön tulisi panostaa. Parasta on vaikuttaa ihmisen elämäntilanteisiin ja valintoihin mahdollisimman varhaisessa vaiheessa”, Komu sanoo
Päättäjiltä vaaditaan usein nopeita ratkaisuja päihdeongelmaan. Tosimaailmassa sitä on kuitenkin vaikea ratkaista. ”Päihdetyötä tehdään paljon ja täydellä sydämellä. Näen, että kysymys on asenteista ja siitä, miten valtava tietomäärä ja kokemus saadaan valjastettua oikein. Muutos ei tapahdu helpolla, eikä varsinkaan sillä, että vain haukutaan tekijöitä”, Komu listaa.
Neljättä kautta Lahden kaupunginvaltuustossa istuva Pekka Komu peräänkuuluttaa päättäjiltä vahvaa arvopohjaa, jotta päihdetyötä saa sille kuuluvan arvostuksen ja resurssoinnin. Hänen oman ja SDP:n yhteiset arvot lähtevät siitä, että ketään ei jätetä yksin ja kaikki ovat ihmiset yhtä arvokkaita.
Sunnuntaina 23. päivä tammikuuta tehdään historiaa. Ensimmäistä kertaa Suomen 115-vuotisessa vaalihistoriassa valitaan erilliset aluevaltuutetut päättämään sosiaali- ja terveyspalveluista. Samalla eräänlaiseen päätökseen tulee vuosikymmeniä jatkunut...
Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen on sekä kuntien että tulevien hyvinvointialueiden lakisääteinen tehtävä. Tämä on tehtävä laaja-alaisesti yhteistyössä kolmannen sektorin sekä asukkaidensa kanssa. Sosiaali- ja terveysalan...
Uudessa aluehallintomallissa ei voida mennä pienten klikkien hallitsemaanpäätöksentekoon. Valta on säilytettävä vaaleilla valitulla valtuustolla ja senpäättämillä toimielimillä. Tulevissa aluevaaleissa valittavan aluevaltuuston ensimmäinen ja ehkä...