Roosa Rusanen: ”Kaikille lapsille oikeus lähipäiväkotiin maksutta”

Juttusarjassa ehdokkaat vastaavat 10+1:een kysymykseen itsestään, tulevaisuuden Lahdesta ja tavoitteistaan vaaleissa.

Kuka olet? Miksi haluat vaikuttaa ympäröivään maailmaan?

Olen Roosa Rusanen. Tällä hetkellä olen perhevapaalla vastasyntyneen lapsemme kanssa. Kotoa löytyy lisäksi myös pian 3-vuotias lapsi, puoliso sekä kaksi koiraamme. Työskentelen työelämän ihmisoikeusjärjestössä vapaaehtoistoiminsiantuntijana. Haluan vaikuttaa maailmaan arvojen kehityksen kautta. Tärkeimmät arvoni ovat oikeudenmukaisuus, yhdenvertaisuus ja vastuullisuus.

Mitkä ovat kolme sanaa tulevat ensimmäisenä mieleen Lahdesta? Miksi?

Koti, luonto, liikunta. Lahti on ollut minulle nuoruudesta alkaen koti. Muutin Lahteen mammani luokse lukioaikana, jotta pystyin harrastamaan lukion ohella jalkapalloa ja arki ei ollut niin kuormittavaa (vanhempani asuivat Mäntsälässä). Lahden luonto on ainutlaatuinen ja kaunis. Luonto, metsä ja järvet ovat minulle rakkaita. Lahdessa on upeat mahdollisuudet liikkua omaehtoisesti tai ohjatusti. Täällä on elinvoimainen seuratoiminta ja paljon erilaisia mahdollisuuksia.

Miksi olet lähtenyt ehdolle vaaleihin juuri SDP:n listalta?

Haluan, että kuntavaikuttaminen on matalan kynnyksen toimintaa, johon voi osallistua pelkästään sillä, että on kiinnostunut vaikuttamaan. Kuntapolitiikka ei saa mennä kauemmas kuntalaisista, eikä kuntapolitiikkaan osallistuminen saa edellyttää monen vuoden kokemusta politiikasta. Koen edustavani tavallista lahtelaista vaaleissa, joka haluaa olla aktiivinen kaupungin kehittämisessä. SDP, koska olen kasvanut SDP:n arvopohjan mukaan ja SDPn ajama politiikka, jossa pidetään kaikista huolta, puhuttelee minua.

Mitkä ovat tärkeimpiä teemoja kampanjassasi?

Perheystävällisyys, osallisuus ja tasavertaiset mahdollisuudet palveluihin ja harrastamiseen.

Mitä hyviä asioita menneellä valtuustokaudella on tapahtunut Lahdessa? 

Subjektiivisen varhaiskasvatusoikeuden palauttaminen, harrastustakuun eteneminen ja liikuntapaikkoihin tehdyt, rohkeat investoinnit.


Jos olisit päivän itsevaltiaana Lahdessa, mitä konkreettisia asioita muuttaisit välittömästi?

Veisin maksuttoman ehkäisyn alle 25-vuotiaille lahtelaisunuorille vihdoin käytäntöön. Lisäksi järjestelyihin kaikille lapsille oikeuden lähipäiväkotiin maksutta. Uskoisin, että näiden pyörittelyssä menisi vähintään koko päivä. 


Lahdessa työttömyys on korkeimmalla tasolla sitten 90-luvun laman. Mitä tulevan valtuuston tulisi tehdä työllisyyden parantamiseksi?

Työllisyyden kuntakokeilu on hyvä lähtö tässä. Olisi tärkeää tuoda yhteen entistä paremmin myös alueen työllistäjät ja työnhakijat ja kertoa, minkälaisia mahdollisuuksia työllistämiseen ja työllistymiseen on tarjolla. On tärkeää kuulla molempien osapuolien odotuksia ja toiveita. Keskittyisin myös siihen, että työllistymispalveluissa kohdattaisiin työnhakija yksilönä ja ihmisenä ja etsittäisiin keinoja, joilla hän työllistyy mahdollisimman pysyvästi ja sektorille, joka vastaa hänen mielenkiintoaan ja osaamistaan.

Mitä Lahden tulisi tehdä toisin estääkseen nuorten lisääntyvää huumeiden käyttöä?

Puuttua syihin, jotka huumeongelman taustalla on. Usein taustalta löytyy jo pitkään jatkunutta eriarvoistumista ja pahoinvointia. Ongelmaa ei korjata pelkästään täsmähoidolla, vaan syihin ja taustoihin on päästävä kiinni aikaisemmin.

Menneellä valtuustokaudella sivistyspalvelut ja niistä säästäminen ovat olleet tapetilla. Mitä ajattelet asiasta?

Sivistyspalveluista säästäminen on mielestäni yksinkertaisesti lyhytnäköistä ja hölmöä. Säästö, joka saadaan on todennäköisesti pienempi, kuin kulu, joka tulee, kun näistä palveluista on säästetty. Riittävät resurssit takaavat yhdenvertaisuutta ja laatua sivistyspalveluihin.
Lahden valtuuston ilmapiiristä ja politiikanteosta on käyty paljon keskustelua.

Miten omalla toiminnallasi vaikuttaisit valtuuston päätöksentekoon rakentavasti?

Keskittymällä asioihin. Ei ole väliä, keneltä ajatus tulee, kunhan asia on hyvä ja sitä edistetään yhdessä. En tarvitse myöskään päätöksiä tai aloitteita omiin nimiini. Tuen mielelläni hyviä ideoita ja aloitteita, tuli ne sitten keneltä tahansa.

Miksi Lahti on maailman paras kaupunki? Millaisia mahdollisuuksia Lahdella on?

Lahti on kaunis paikka, jossa on hyvä kasvaa ja elää. Luonto on lähellä, palvelut saatavilla ja täältä on lyhyt matka moniin kaupunkeihin. Lahdella on mahdollisuuksia kehittyä opiskelijakaupunkina ja kaupunkina, joka tuo uusia ihmisiä Lahteen, toimivan junarataverkoston ansiosta. Täältä pääsee helposti töihin moniin muihin kaupunkeihin!

Roosa Rusanen

27-vuotias, pian kahden lapsen äiti Nastolasta. Lue lisää ehdokkaasta

Hyvinvointivaltion kohtalonhetki

Sunnuntaina 23. päivä tammikuuta tehdään historiaa. Ensimmäistä kertaa Suomen 115-vuotisessa vaalihistoriassa valitaan erilliset aluevaltuutetut päättämään sosiaali- ja terveyspalveluista. Samalla eräänlaiseen päätökseen tulee vuosikymmeniä jatkunut...

Pidetään järjestöt mukana uudistuksessa

Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen on sekä kuntien että tulevien hyvinvointialueiden lakisääteinen tehtävä. Tämä on tehtävä laaja-alaisesti yhteistyössä kolmannen sektorin sekä asukkaidensa kanssa. Sosiaali- ja terveysalan...

Valta vaaleissa valituille päättäjille

Uudessa aluehallintomallissa ei voida mennä pienten klikkien hallitsemaanpäätöksentekoon. Valta on säilytettävä vaaleilla valitulla valtuustolla ja senpäättämillä toimielimillä. Tulevissa aluevaaleissa valittavan aluevaltuuston ensimmäinen ja ehkä...

Tutustu ehdokkaisiin

Kimi Uosukainen

25-vuotias opiskelija ja hyvinvoinnin ja terveydenedistämisen lautakunnan pj

Lue lisää

Heikki Moilanen

Olen Heikki Moilanen. Kahden jo aikuisen lapsen isä. Järjestöaktiivi.

Lue lisää

Inga-Maija Hyppölä

Aktiivinen toimija ja edunvalvoja. Kulttuuria ja liikuntaa harrastava mummo.

Lue lisää

Janne Virtanen

Lahtelainen lääkäri, luottamusmies ja sivistyslautakunnan jäsen

Lue lisää

Marjut Hakala

Perushoitaja, pääluottamusmies

Lue lisää

Mika Kari

Hyvä Päijät-Häme

Lue lisää

Minna Lampinen

Sosionomiopiskelija, leijonaemo, kaupunginvaltuutettu

Lue lisää

Neea Similä

Tekniikkaa ja taloutta sopivassa suhteessa

Lue lisää

Pekka Komu

Maakuntahallituksen puheenjohtaja ja Lahden kaupunginvaltuuston 3. vpj.

Lue lisää

Sami Korkiakoski

Sami Korkiakoski - ruohonjuuritason ihmisyyttä!

Lue lisää

Sirkku Hildén

45-vuotias terveydenhoitaja Lahdesta

Lue lisää

Ville Kirkonpelto

34-vuotias aviomies, palveluyksikön johtaja sekä hyvinvoinnin ja vapaa-ajan lautakunnan jäsen

Lue lisää

Maria Mäkynen

32-vuotias koulutuksen asiantuntija, sivistyslautakunnan pj ja tasa-arvon puolustaja

Lue lisää