Sote-laki säädettiin Helsingissä, mutta itse uudistus tehdään Päijät-Hämeessä

Lahtelainen kansanedustaja Mika Kari on vaikuttanut eduskunnassa sote-lakien valmistelussa ja käsittelyssä viimeiset kymmenen vuotta. Se on tarkoittanut työtä kolmen eri hallituksen ja viiden pääministerin aikana. Tällä hetkellä edustaja Kari toimii myös Päijät-Hämeen sote-uudistuksen poliittisen seurantaryhmän puheenjohtajana.

Valtakunnallista sosiaali- ja terveysuudistusta on Suomeen yritetty rakentaa viimeiset pari vuosikymmentä. Kunta-asioista päättävässä eduskunnan hallintovaliokunnassa pitkään toimineella kansanedustaja Mika Karilla on hyvä kokemus siitä pitkästä polusta, joka viimein johti sote lakien valmistumiseen.

– Maamme sote-asiantuntijat olivat pitkään kiinnittäneet päättäjien huomiota siihen, että asukkaiden yhdenvertaisuus palvelujen saannissa ei ole toteutunut. Eri kokoisten kuntien resurssit ja osaaminen sote-palvelujen järjestämisessä vaihteli merkittävästi. Lisäksi väestöryhmien väliset ja alueelliset hyvinvointi- ja terveyserot olivat suuret. Korjattavaa siis on, ja uudet hyvinvointialueet mahdollistavat tarpeellisen remontin, toteaa Mika Kari.

Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisvastuu on tällä hetkellä lähes kahdellasadalla kunnalla tai kuntayhtymällä. Mika Kari ajattelee, että Suomeen tarvitaan vahvemmat järjestäjät vastaamaan sosiaali- ja terveydenhuollosta ja pelastustoimesta. Siksi SDP:n johdolla valmistellussa sote-uudistuksessa vastuu palvelujen järjestämisestä ja tuottamisesta siirretään 21 hyvinvointialueelle. Karin sanoin ”voimia ja osaamista kootaan yhteen”.

vaikka teimme lain Helsingissä, itse sote-uudistus tehdään Päijät-Hämeessä

– Tunnen hyvin kuinka isosta ja tärkeästä uudistuksesta on kyse. Haluankin muistuttaa siitä, että vaikka teimme lain Helsingissä, itse sote-uudistus tehdään Päijät-Hämeessä. Tulevien aluevaltuutettujen käsissä on se, miten paikallisessa uudistuksessa onnistutaan. Nyt on historiallisen tärkeää käyttää äänioikeuttaan ja vaikuttaa, Mika Kari muistuttaa.

Mika Kari

Hyvä Päijät-Häme Lue lisää ehdokkaasta

Heikomman puolella oleva optimisti

Sirkku Hildén on sote-asioiden suvereeni osaaja, mutta myös paljon muuta: joustava kehittäjä, kotiseudun väkevä puolustaja sekä laulava popkorniahmatti. Mitkä ovat sinulle tärkeimmät asiat politiikan...

Turvallisen Suomen tekijä

Kansanedustaja Mika Kari kertoo, että me kaikki kohtaamme elämässämme tilanteita, joista emme selviä yksin. Siksi hänestä on tärkeää rakentaa yhdessä kaikille turvallista Suomea. Olkoon...

Tutustu ehdokkaisiin

Mika Kari

Hyvä Päijät-Häme

Lue lisää

Sirkku Hildén

45-vuotias terveydenhoitaja Lahdesta

Lue lisää