Sote-laki säädettiin Helsingissä, mutta itse uudistus tehdään Päijät-Hämeessä

Lahtelainen kansanedustaja Mika Kari on vaikuttanut eduskunnassa sote-lakien valmistelussa ja käsittelyssä viimeiset kymmenen vuotta. Se on tarkoittanut työtä kolmen eri hallituksen ja viiden pääministerin aikana. Tällä hetkellä edustaja Kari toimii myös Päijät-Hämeen sote-uudistuksen poliittisen seurantaryhmän puheenjohtajana.

Valtakunnallista sosiaali- ja terveysuudistusta on Suomeen yritetty rakentaa viimeiset pari vuosikymmentä. Kunta-asioista päättävässä eduskunnan hallintovaliokunnassa pitkään toimineella kansanedustaja Mika Karilla on hyvä kokemus siitä pitkästä polusta, joka viimein johti sote lakien valmistumiseen.

– Maamme sote-asiantuntijat olivat pitkään kiinnittäneet päättäjien huomiota siihen, että asukkaiden yhdenvertaisuus palvelujen saannissa ei ole toteutunut. Eri kokoisten kuntien resurssit ja osaaminen sote-palvelujen järjestämisessä vaihteli merkittävästi. Lisäksi väestöryhmien väliset ja alueelliset hyvinvointi- ja terveyserot olivat suuret. Korjattavaa siis on, ja uudet hyvinvointialueet mahdollistavat tarpeellisen remontin, toteaa Mika Kari.

Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisvastuu on tällä hetkellä lähes kahdellasadalla kunnalla tai kuntayhtymällä. Mika Kari ajattelee, että Suomeen tarvitaan vahvemmat järjestäjät vastaamaan sosiaali- ja terveydenhuollosta ja pelastustoimesta. Siksi SDP:n johdolla valmistellussa sote-uudistuksessa vastuu palvelujen järjestämisestä ja tuottamisesta siirretään 21 hyvinvointialueelle. Karin sanoin ”voimia ja osaamista kootaan yhteen”.

vaikka teimme lain Helsingissä, itse sote-uudistus tehdään Päijät-Hämeessä

– Tunnen hyvin kuinka isosta ja tärkeästä uudistuksesta on kyse. Haluankin muistuttaa siitä, että vaikka teimme lain Helsingissä, itse sote-uudistus tehdään Päijät-Hämeessä. Tulevien aluevaltuutettujen käsissä on se, miten paikallisessa uudistuksessa onnistutaan. Nyt on historiallisen tärkeää käyttää äänioikeuttaan ja vaikuttaa, Mika Kari muistuttaa.

Mika Kari

Hyvä Päijät-Häme Lue lisää ehdokkaasta

Hyvinvointivaltion kohtalonhetki

Sunnuntaina 23. päivä tammikuuta tehdään historiaa. Ensimmäistä kertaa Suomen 115-vuotisessa vaalihistoriassa valitaan erilliset aluevaltuutetut päättämään sosiaali- ja terveyspalveluista. Samalla eräänlaiseen päätökseen tulee vuosikymmeniä jatkunut...

Pidetään järjestöt mukana uudistuksessa

Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen on sekä kuntien että tulevien hyvinvointialueiden lakisääteinen tehtävä. Tämä on tehtävä laaja-alaisesti yhteistyössä kolmannen sektorin sekä asukkaidensa kanssa. Sosiaali- ja terveysalan...

Valta vaaleissa valituille päättäjille

Uudessa aluehallintomallissa ei voida mennä pienten klikkien hallitsemaanpäätöksentekoon. Valta on säilytettävä vaaleilla valitulla valtuustolla ja senpäättämillä toimielimillä. Tulevissa aluevaaleissa valittavan aluevaltuuston ensimmäinen ja ehkä...

Tutustu ehdokkaisiin

Kimi Uosukainen

25-vuotias opiskelija ja hyvinvoinnin ja terveydenedistämisen lautakunnan pj

Lue lisää

Heikki Moilanen

Olen Heikki Moilanen. Kahden jo aikuisen lapsen isä. Järjestöaktiivi.

Lue lisää

Inga-Maija Hyppölä

Aktiivinen toimija ja edunvalvoja. Kulttuuria ja liikuntaa harrastava mummo.

Lue lisää

Janne Virtanen

Lahtelainen lääkäri, luottamusmies ja sivistyslautakunnan jäsen

Lue lisää

Marjut Hakala

Perushoitaja, pääluottamusmies

Lue lisää

Mika Kari

Hyvä Päijät-Häme

Lue lisää

Minna Lampinen

Sosionomiopiskelija, leijonaemo, kaupunginvaltuutettu

Lue lisää

Neea Similä

Tekniikkaa ja taloutta sopivassa suhteessa

Lue lisää

Pekka Komu

Maakuntahallituksen puheenjohtaja ja Lahden kaupunginvaltuuston 3. vpj.

Lue lisää

Sami Korkiakoski

Sami Korkiakoski - ruohonjuuritason ihmisyyttä!

Lue lisää

Sirkku Hildén

45-vuotias terveydenhoitaja Lahdesta

Lue lisää

Ville Kirkonpelto

34-vuotias aviomies, palveluyksikön johtaja sekä hyvinvoinnin ja vapaa-ajan lautakunnan jäsen

Lue lisää

Maria Mäkynen

32-vuotias koulutuksen asiantuntija, sivistyslautakunnan pj ja tasa-arvon puolustaja

Lue lisää