Valtuustokauden päättötodistuksena kiitettävä 9: koulut, ympäristö ja uudet investoinnit esillä

Vaaleja ei käydä tyhjiössä, vaan edellisten vaalikausien näytöt ovat keskeinen osa äänestyspäätöstä. Siksi Lahden Näköalan toimitus summasi mennyttä vaalikautta. Alkukesän vaalit innoittivat toimituksen antamaan istuvalle valtuustolle päättötodistuksena kiitettävän arvosanan.

Neljä vuotta päätöksenteossa tuntuu ikuisuudelta. Moniko vielä muistaa keväällä 2017 solmitun valtuustosopimuksen? Tai vuoden 2018 budjettikäsitelyssä tehdyn linjamuutoksen päivähoito-oikeudessa? Edes harvan vannoutuneimman politiikan seuraajan muisti kantaa niin pitkälle. Vaalikampanjat kuitenkin kertovat vain osatotuuden puolueiden tavoitteista. Varsinainen työ tehdään ja poliittinen sisältö näkyy vaalikauden aikana niin arkisissa pikkuasioissa kuin suurissa mediahuomiota saavissa päätöksissä.

Vaalikauden aikana on valmistunut tai päätetty usean sadan miljoonan euron kouluinvestoinneista

9½ koulujen kuntoon laittamisesta

Näkyvin teema valtuustokauden aikana on ollut päiväkotien ja koulujen korjaaminen. Päättäjien vahva yhteinen tahtotila terveisiin oppimisympäristöihin on johtanut aiemmin vaikean sisäilmaongelman selättämiseen. Merkittäviä taloudellisia panostuksia on myös osoitettu erilaisiin väliaikaisiin tilaratkaisuihin. Tämä on mahdollistanut sisäilmaongelmaisista tiloista luopumisen pikaisesti.

Vaalikauden aikana on valmistunut tai päätetty usean sadan miljoonan euron kouluinvestoinneista. Näitä ovat muun muassa olleet Länsi-Harjun peruskorjaus ja uudisrakennus, Lähteen uusi monitoimitalo, Kivimaan monitoimitalo, Rakokiven monitoimitalo, Salpausselän peruskorjaus, Paavolan kampusalue ja Renkomäen monitoimitalo. Lista on pitkä ja kertoo yhdestä valtuustokauden onnistumisesta: yhteisestä tahtotilasta olla lasten ja nuorten asialla.

Keskeinen virstanpylväs matkalla kohti ekologisesti kestävää Lahtea oli kivihiilen polton lopettaminen voimalaitoksissa vuonna 2019

9 Suomen johtavan ympäristökaupungin imagosta

Historian aikana suomalaiset kaupungit ovat luoneet itsestään mitä erilaisimpia mielikuvia. Lahti on jo pidemmän aikaa kiillottanut imagoaan Suomen johtavana ympäristökaupunkina. Tällä valtuustokaudella päättäjät ja viranhaltijat onnistuivat tässä poikkeuksellisen hyvin. Konkreettisin esimerkki tästä on EU-komission myöntämä Euroopan Ympäristöpääkaupunki 2021 -tunnustus. Tunnustuksen saaminen ei olisi ollut mahdollista ilman päättäjien sitoutumista kunnianhimoisiin ympäristötavoitteisiin.

Tunnustus saatiin ja Lahden imago on muuttunut siksi, että se on totta. Lahdessa on pitkään tehty esimerkillistä ympäristötyötä. Alueelle myös syntynyt tähän liittyvää osaamista sekä yritystoimintaa. Keskeinen virstanpylväs matkalla kohti ekologisesti kestävää Lahtea oli kivihiilen polton lopettaminen voimalaitoksissa vuonna 2019. Myös kestävää liikkumista on tuettu joukkoliikenteen uudistamisella, katu-urakoilla ja kaupunkipyörähankkeella.

Kuluneen valtuustokauden pohjalta kaupungin vaaleilla valittavat uudet päättäjät saavat vahvan alun työlleen

8½ uusista investoinneista

Taloudelliset olosuhteet valtuustokauden lopulla ovat olleet vaikeat johtuen koronapandemiasta. Vaalikauden aikana on kuitenkin saatu uusia investointeja Lahteen. Ne paitsi kirittävät kaupungin kehitystä, myös luovat uusia työpaikkoja ja yritystoiminnan mahdollisuuksia. Ne kertovat Lahden olevan kiinnostava ja kehittyvä kaupunki, johon kannattaa investoida.

Kaupunkikehityshankkeista merkittävin on vuoden 2020 lopulla avattu Lahden eteläinen kehätie. Vuosikymmeniä suunniteltu hanke oli mahdollinen vain vaikuttavalla edunvalvonnalla valtion suuntaan – puoluerajat ylittäen.

Muita iloisia investointiuutisia ovat olleet muun muassa Fazerin uusi ksylitolitehdas Kärpäsenmäelle, Wiking Maltin tehdas Kujalaan, Iskun tehtaan modernisointi, vedenpullottamo Hennalaan, Hämeenmaan investointi Seurahuoneen laajentamiseen ja hotelli-kylpylä Ranta-Kartanoon. Lappeenrannan-Lahden teknillisen yliopiston koulutuksen alkaminen Niemen kampuksella oli merkittävä sosiaalinen investointi ja panostus alueen osaamiseen kehittämiseen.

Kuluneen valtuustokauden pohjalta kaupungin vaaleilla valittavat uudet päättäjät saavat vahvan alun työlleen. Kaupungissa on yhä lukuisia kehittämisen kohteita, mutta myös tehty työ on syytä huomioida päättäjiä valittaessa.

Kimi Uosukainen

25-vuotias opiskelija, sivistyslautakunnan jäsen ja Työväenyhdistyksen pj Lue lisää ehdokkaasta

Koronan jälkeinen Lahti tarvitsee reiluja ja edistyksellisiä rakentajia – meitä demareita

Ensimmäiset kuntavaalien äänestyslipukkeet leimataan tänään. Lahtelaiset käyvät vaaliuurnille poikkeuksellisessa tilanteessa raskaan koronavuoden jälkeen. Ilmassa on kuitenkin jo toivoa paremmasta –  normaalimmasta kesästä ja yhteiskunnan...

Nuorten maksuton ehkäisy on sukupolvikysymys

Poliittinen ristiveto jatkuu koskien maksuttoman ehkäisyn tarjoamista jokaiselle alle 25-vuotiaalle päijät-hämäläiselle. Viimeisimmässä asian käsittelyn käänteessä Lahden kaupunginhallitus päätti oikeistopuolueiden esityksestä muuttaa Lahden kantaa asiaa...

Liikunnan edistäminen Lahdessa

Lahti tunnetaan urheilukaupunkina. Maineen ovat tuoneet ennen kaikkea isot talviurheilutapahtumat useine maailmanmestaruuskisoineen pohjoismaisissa hiihtolajeissa. Mainetta ovat tuoneet tietenkin myös Salppurin kisat, jotka WC -statuksineen...

Tutustu ehdokkaisiin

Kimi Uosukainen

25-vuotias opiskelija, sivistyslautakunnan jäsen ja Työväenyhdistyksen pj

Lue lisää

Heikki Haaraoja

Heikki Haaraoja. Liikuntapaikkamestari, jalkapallovalmentaja, pienyrittäjä

Lue lisää

Heikki Moilanen

Pitkäjänteistä päätöksentekoa

Lue lisää

Inga-Maija Hyppölä

Aktiivinen ikäihmisten puolesta puhuja. Liikuntaa ja eri muodoissa kulttuuria harrastava mummo.

Lue lisää

Janne Nurminen

Olen uusille asioille avoin ja muutosta pelkäämätön.

Lue lisää

Janne Virtanen

Lahtelainen lääkäri

Lue lisää

Jetta Laakso

Työtä pelkäämätön ja vastuuntuntoinen vaikuttajanainen Nastolasta

Lue lisää

Johanna Tuliainen

Johanna on kasvatus- ja ohjausalan lehtori, erityslapsen äiti.

Lue lisää

Antti Toijanaho

Lahtelainen aktiivinen yhdistystoimija, varatyösuojeluvaltuutettu

Lue lisää

Marjut Hakala

Perushoitaja, pääluottamusmies

Lue lisää

Mika Kari

Hyvä Lahti

Lue lisää

Minna Lampinen

3 lapsen äiti, sosionomiopiskelija ja Lahden kaupunginvaltuutettu.

Lue lisää

Neea Similä

Tekniikkaa ja taloutta sopivassa suhteessa

Lue lisää

Pekka Komu

Olen SDP:n valtuustoryhmän pj. ja ammatiltani liiketoimintakehittäjä.

Lue lisää

Pertti Vartiainen

Liikunnanopettaja, nyt yrittäjä. Koulutuksen ammattilainen ja Kisapuisto-aktivisti.

Lue lisää

Reijo Toroskainen

Olen Reijo 52 vuotta

Lue lisää

Roosa Rusanen

27-vuotias, pian kahden lapsen äiti Nastolasta.

Lue lisää

Sami Korkiakoski

Sami Korkiakoski - ruohonjuuritason ihmisyyttä!

Lue lisää

Sara Etola

Lahtelainen 33-vuotias kahden pienen lapsen äiti

Lue lisää

Seppo Koskinen

Olen entinen leipuri, pitkä kokemus kuntapolitiikasta, ihminen ihmisten asialla.

Lue lisää

Sirkku Hildén

44 vuotias äiti, terveydenhoitaja ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja

Lue lisää

Susanna Soppi

Mukana, sydämellä.

Lue lisää

Venla Räty

Venla Räty, nuorten, vanhusten ja yrittäjien asialla

Lue lisää

Ville Kirkonpelto

Terveydenhuollon ja johtamisen asiantuntija

Lue lisää

Maria Mäkynen

32-vuotias koulutuksen asiantuntija, sivistyslautakunnan pj ja tasa-arvon puolustaja

Lue lisää